Helstekt kalkun med linsesalat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt kalkun er i god gang med å innta ledelsen som den mest populære retten på nyttårsaften. Og visst er det flott festmat! Linsesalaten kan du lage i god tid, og kalkunen klarer seg nesten selv i ovnen. Det gir deg tid til både å slappe av, og til å pynte til den store festen.

Ingredienser

8  porsjoner
  • 100 g smør til pensling
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 3 dl vann

Linsesalat:

  • 500 g puylinser
  • 2 stk. granateple
  • 2 poser babyspinat
  • 0,5 potte frisk basilikum
  • 1 bunt vårløk
  • 200 g fetaost

Dressing:

  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sukker eller honning
  • 3 ss eplecidereddik , evt. rødvinseddik
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts salt , gjerne urtesalt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 dl olivenolje eller rapsolje

Slik gjør du

sakskTin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn. Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn..Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.

2.      Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus, så ta vare på den.

3.      Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.

4.      Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.

5.      Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

6.      Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varmTin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.