Helstekt kalkun med linsesalat
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Helstekt kalkun er i god gang med å innta ledelsen som den mest populære retten på nyttårsaften. Og visst er det flott festmat! Linsesalaten kan du lage i god tid, og kalkunen klarer seg nesten selv i ovnen. Det gir deg tid til både å slappe av, og til å pynte til den store festen.
Ingredienser
-
1 stk. kalkun, ca. 5 kg -
100 g smør til pensling -
1,5 ts salt -
1,5 ts pepper -
3 dl vann
Linsesalat:
-
500 g puylinser -
2 stk. granateple -
1 bunt vårløk -
2 poser babyspinat -
0,5 potte frisk basilikum
Dressing:
-
2 ts dijonsennep -
1 ss sukker eller honning -
3 ss eplecidereddik , evt. rødvinseddik -
1 båt hvitløk -
1 ts salt , gjerne urtesalt -
0,5 ts pepper -
1 dl olivenolje eller rapsolje -
200 g fetaost
Slik gjør du
- Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.
- Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus.
- Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
- Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
- Hell vann i langpannen og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 160 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
- Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.
- Kok linsene i lettsaltet vann til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand, ca. 20 minutter.
- Mens linsene koker kan du rense granateplet, plukke ut kjernene og ha dem i en skål.
- Riv spinat og basilikum grovt.
- Visp sammen sennep, sukker/honning, eddik, hvitløk, salt og pepper og spe inn oljen.
- Hell av kokevannet på linsene og skyll dem raskt i kaldt vann. La dem renne godt av seg.
- Bland linsene med resten av ingrediensene og dressingen. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig.
- Dryss over biter av fetaost rett før servering.
Slik renser du enklest et granateple: Bruk en liten skarp kniv og skjær av topp og bunn på granateplet. Skjær snitt i skallet slik at det blir delt i fire og bryt granateplet fra hverandre med hendene. Da får du lett tilgang til frøene som ligger samlet i kammer inne i granateplet.
Puylinser er mørkt grønne linser fra Frankrike. En linsesalat kan varieres med det du har for hånden og fungere som et utmerket selvstendig måltid. Det er lurt å spise brød ved siden av linsene for å få dekket proteinbehovet.