Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helgrillet lam

Helgrilling av lam

Ingredienser

30  porsjoner
  • 1 stk. lam
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ordet asado kommer fra Argentina, og betyr grilling av hele dyr. Lam er perfekt til helgrilling, og blir ofte laget i forbindelse med store begivenheter. Det krever en del forberedelser og arbeid i løpet av grillingen, men de fleste tror at det er vanskeligere enn det er. Poenget er å steke varsomt over forholdsvis lang tid. Dette gjør kjøttet ekstra saftig og mørt - så praktisk talt hver bit av lammet kan spises.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

30  porsjoner
  • 1 stk. lam

Slik gjør du

ståltråd
knipetang
kyllingsaks eller rosesaks
utbeningskniv
oppskjærskniv
stor skjærefjøl
pensel med langt skaft
2 steketermometer
20-25 kg trekull

 

Den ideelle størrelsen for grilling er et lam på 15-20 kg. Det er mat nok til 30-40 personer.
Du bør beregne 500 g kjøtt per person. Lammet bør være rundt og kjøttfullt med en jevn fetthinne utenpå.

 

For å helsteke et lam på 15-20 kg, trenger du et solid grillstativ, hvor du kan feste lammet godt - og enkelt kunne vende det over grillen.Lammet må være tint, og gjerne litt temperert før du begynner.
Knip over ribbenene helt inne ved ryggraden, slik at ribbene kan brettes ut.
Legg stekespydet i buken inntil ryggraden, og fest det på 5 steder med ståltråd. (Ståltråden stikkes gjennom ryggen, rundt spydet, og vris/strammes på innsiden med en tang.)
Stikk ett steketermometer inn i låret, bakfra - og ett foran, mellom bog og bryst.

 

Tenn opp en real haug med ca. 5 kg kull i midten av grillen. Når det er blitt skikkelige glør, rakes kullene ut under forparten og bakparten for at ikke midtparten skal bli for hardt stekt. Det går med ca. 20 kg kull i steking under normale værforhold.

trinn du kan merke av

Bogene: Ta tak i knokene, skjær inn mellom bog og bryst samtidig som bogen trekkes forsiktig utover mens du skjærer.
Stekene: Hold i knoken og skjær langs med halen inn mot hoftebenet samtidig som låret trekkes ut til siden. Bruskfestet vil slippe, og låret kan skjæres av.
Sidene: Skjær av begge sidene der benene ble kneppet over. Skjær opp ribbene mellom benene. Rygg/filet: Løft ryggen av spydet og skjær filetene løs fra ryggbenet. Skjæres i litt tykke skiver.
Skjær kjøttet fra bogene og stekene, og la gjestene få smake på både stek, ribbe og filet.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11780, server:MP-PRD-WEB15 16.10.2024 09:24:24