Gryterøkt hel kylling
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Gryterøkt kylling med potet og cæsarmajones er en supergod middagsrett, du ikke skal være redd for å servere i godt selskap. Du kan selvfølgelig også steke kyllingen uten å røke den.
Ingredienser
porsjoner
-
1 stk. kylling (ca. 1300 g)
-
1 kg småpoteter
Cæsardressing:
-
2 stk. eggeplomme -
1 ss dijonsennep -
1 båt revet hvitløk -
2 stk. ansjosfilet (kan sløyfes) -
50 g revet parmesan -
2 dl smaksnøytral nøytral olje -
1,5 ss finhakket frisk estragon -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper
Sitronkrydderblanding:
-
2 stk. sitrongress -
2 stk. sitron -
1 ss salt -
1 ss sukker -
3 stk. kvister frisk estragon -
0,5 dl olivenolje -
1 ts nykvernet pepper
Slik gjør du
- Sørg for at alle ingrediensene til cæsardressingen har samme temperatur. Kjør eggeplomme, sennep, hvitløk, ansjos og parmesan sammen med en stavmikser eller i en foodprosessor.
- Spe forsiktig med olje i en tynn stråle til blandingen har fått en tykk konsistens. Ha i finhakket estragon og smak til med salt og pepper.
- Bank sitrongress lett og finhakk det.
- Bruk et siseleringsjern eller rivjern og ta det gule skallet av sitronen. Skjær bort det hvite skallet med en kniv, og del sitronkjøttet i små terninger.
- Bland sitrongress, skall, saft og terninger av sitron sammen med resten av ingrediensene til i en liten skål.
Hopp til punkt 9 hvis du ikke skal røke kyllingen.
- Varm ovnen til 150 °C.
- Ha 2 dl røykflis i en jerngryte. Legg i en liten rist og brett en bit aluminiumfolie som en rund form med kanter, tilpasset kyllingens størrelse, og legg den over risten.
- Bind opp lårene på kyllingen med en hyssing. Legg kyllingen på folien i gryta, ha på lokk og skru platen på full styrke. La kyllingen stå i ca. 10 minutter fra det begynner å komme røyk. Trekk gryten av platen.
- Legg kyllingen i en ildfast form. Gni sitronblandingen godt inn i kyllingen, legg gjerne litt av blandingen i hulrommet også. Sett kyllingen i stekeovn, og stek i 1-1,5 time, avhengig av kyllingens størrelse.
- Kok poteter knapt møre i en kjele med lettsaltet vann. Hell av kokevannet og legg potetene i den ildfaste formen sammen med kyllingen de siste 15 minuttene av steketiden.
- Sjekk om kyllingen er ferdig ved å stikke en liten spiss kniv inn i lårfestet. Kommer det klar væske ut er den ferdig. La kyllingen hvile i 10-15 minutter før du skjærer i den.
Server gjerne en lett og frisk salat til den røkte kyllingen.