Grønnsaksuppe fra Toscana

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ribollita er det italienske navnet på denne toscanske grønnsakssuppen, som tradisjonelt lages med daggammelt brød. Vi har lagt brødet på toppen isteden, og gratinert suppen med litt god ost.

Ingredienser

porsjoner
  • 5 ss olivenolje
  • 1 stk. løk
  • 1 stk. gulrot
  • 1 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 4 båter finhakket hvitløk
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 1 boks hermetiske limabønner (butter beans)
  • 1,5 l vann
  • 2 stk. grønnsakbuljong (terning)
  • 0,5 ts tørket rosmarin
  • 0,5 ts tørket timian
  • 0,5 ts tørket salvie
  • 250 g grønnkål
  • 4 skiver brød
  • 1 stk. rødløk
  • 50 g parmesan

Slik gjør du

  1. Skjær løk, gulrot og stilkselleri i terninger. Varm snaut halvparten av oljen i en stor kjele og fres grønnsaker og hvitløk til det er mykt og blankt.
  2. Tilsett tomater, bønner og urter. Hell på vann og buljongterninger. Kok opp, senk varmen og la suppen småkoke i 15-20 minutter. Smak til med salt og kvernet pepper.
  3. Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  4. Skjær vekk de groveste stilkene på grønnkålen og skjær den i 2 cm brede strimler. Ha grønnkålen i suppen og kok opp. Tilsett litt mer vann om suppen er veldig tykk.
  5. Rist brødskivene og legg dem på toppen av suppen som et lokk. Dryss over rødløk i ringer og revet parmesan. Drypp over resten av oljen. Plasser kjelen midt i ovnen i 10-15 minutter, til brødet er sprøtt på overflaten og løk og ost er gyllen.
  6. Server suppen rykende varm.
Ønsker du å gjøre suppen vegansk, kan du bruke et vegetarisk alternativ for parmesan eller bare servere ristet brød ved siden av suppen.