Gresskarkake
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Høst er tid for gresskar! Og den allsidige grønnsaken kan brukes både til middag og bakst. Lag denne saftige 3-lags gresskarkaken med kremostglasur. Den slår garantert godt an på høsttakkefesten!
Ingredienser
porsjoner
-
4 stk. egg -
4 dl gresskarpuré -
1,5 dl nøytral nøytral olje -
400 g sukker -
225 g hvetemel -
1,5 ts bakepulver -
0,5 ts natron -
0,5 ts salt -
2 ts malt kanel -
0,5 ts malt ingefær -
0,25 ts malt nellik -
0,25 ts malt muskat
Salt karamell:
-
180 g sukker -
130 g kremfløte -
150 g smør -
5 g flaksalt
Glasur:
-
200 g romtemperert smør -
200 g melis -
125 g kremost naturell -
2 ss grovhakkede pecannøtter til pynt
Slik gjør du
- Lag karamell først. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.
- Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.
Fortsatt sukkerklumper i blandingen? Sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.
- Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken (1-3 timer). Når glasuren er helt kald rør inn salt.
Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes som fyll i kaker, makroner eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank.
- Lag kakebunner. Visp sammen egg, gresskarpuré, olje og sukker i en bolle. Rør deretter sammen mel, bakepulver, natron og krydder i en annen bolle.
- Ha melblandingen litt etter litt i eggeblandingen, og rør til du får en klumpefri røre.
- Smør 3 små springformer (16-18 cm i diameter). Kle så springformene med bakepapir i bunnen av formene. Hell røren over i formene.
Har du ikke 3 like store springformer kan du steke kaken i omganger, eventuelt helle røren i en litt større form (24 diameter) og dele kakebunnen i 3 lag etter den er stekt.
- Stek kakene på 180 °C på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk med en trepinne om kakene er ferdige. Stikk pinnen i midten av en kake, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig. Avkjøl på rist.
- Lag glasur. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Ha i kremost og pisk til alt er godt blandet.
- Smør et tynt lag glasur mellom hvert av lagene. Ha resten av glasuren i en sprøytepose med rund tipp og pynt toppen med et pent mønster.
- Dryss over grovhakkede pecannøtter og ha på karamellsaus før servering.