Gravet lammefilet med stekt potet

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Å grave lammefileten er en fin måte å la mange får en liten smak av det nydelige, møre kjøttet. Vi serverer med sennepssaus på skiver av stekt potet.

Ingredienser

porsjoner
  • 300 g ytrefilet av lam eller indrefilet
  • 30 g salt
  • 40 g sukker
  • 1 ts kvernet pepper
  • 0,5 ts tørket rosmarin eller timian
  • 2 ss akevitt eller konjakk

Til servering

  • 6 stk. potet
  • 2 ss smør
  • 2 kvister frisk rosmarin eller timian
  • 1 dl sennepsaus

Slik gjør du

  1. Bland salt, sukker og krydder i en skål. Strø halvparten av krydderblandingen i en form akkurat stor nok til kjøttet (for eksempel en brødform).
  2. Renskjær kjøttet for hinner og legg det i formen. Dryss over resten av sukkerblandingen. Drypp brennevin over til slutt.
  3. Dekk kjøttet med litt plastfolie og press lett (sett en tilsvarende form oppå. Legg et par hermetikkbokser eller liknende i formen for å gi tyngde).
  4. Sett formen på kjøkkenbenken i 2-3 timer, til graveprosessen kommer godt i gang. Snu på kjøttet, dekk det på nytt og sett det kaldt i 1-2 dager, avhengig av tykkelsen på kjøttet. Snu kjøttet hver dag.
  5. Når kjøttet er ferdig gravet, ta det ut av formen og tørk det med kjøkkenpapir. Oppbevar det i tett boks eller pakket i matpapir i kjøleskapet til servering.
  6. Til servering: Skrell potetene og del dem i ca 1 ½ cm tykke skiver. Varm en stekepanne med smør og stek skivene på middels varme til de er gyllenbrune. Sjekk at de er helt gjennomstekte (her kan du også bruke skiver av kald, kokt potet)
  7. Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fiberretningen. Det er enklest om kjøttet kommer rett fra kjøleskapet, eller har fått ligge i fryseren en stund.
  8. Anrett kjøtt og sennepssaus på potetskiver og pynt med litt frisk rosmarin. Kvern litt pepper over til slutt.

Lammefileten holder seg fint i kjøleskapet i en ukes tid. Du kan også servere den på flatbrød eller som en liten munnfull på en crostini.