Fyrstekake

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Fyrstekake er en saftig og god formkake som passer like godt til hverdagskaffen som til høytidelige anledninger. Bak gjerne flere kaker samtidig. Pakk kakene godt inn og legg i fryseren.

Ingredienser

12  porsjoner

Mørdeig:

  • 4 dl hvetemel
  • 150 g smør
  • 1,5 dl sukker
  • 3 stk. eggeplomme
  • 0,5 ts vaniljesukker
  • finrevet skall av 0,5 stk. sitron
  • 0,5 ts bakepulver

Mandelmasse:

  • 250 g mandler
  • 200 g melis
  • 3 stk. eggehvite
  • ca. 2 ss hvitvin eller vann med litt romessens

Slik gjør du

  1. Ha mel, bakepulver, smør og sukker i en hurtigmikser og kjør maskinen til alt er godt blandet. Tilsett eggeplommer, vaniljesukker, sitronskall og bakepulver og kjør deigen raskt sammen. Hell den ut på benken og arbeid den sammen med hendene. Tilsett litt mer hvetemel om nødvendig, eller litt vann om den er for tørr.
  2. La deigen hvile kjølig i minst 1/2 time. Kjevle eller trykk  ut 2/3 av deigen i bunnen og oppover kanten av en springform eller paiform (24 cm). 
  3. Legg til side litt av mandlene til å drysse på toppen. Mal resten av mandlene og bland inn melis, lett sammenvispet eggehvite og vin. Fyll massen i formen.
  4. Kjevle ut resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv. Skjær 1-1 ½ cm brede strimler og legg i rutemønster over kaken. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket.
  5. Pensle deigen med sammenvispet egg. Dryss over litt ekstra hakkede mandler. Stek kaken midt i stekeovnen ved 180 °C i ca. 40-45 minutter. Avkjøl kaken på rist i formen. 

Oppbevar fyrstekaken i kjøleskapet i boks eller pakket i folie så den ikke tørker ut. Oppbevart riktig har kaken lang holdbarhet, og er like god etter en uke.

En klassisk fyrstekake er laget med bare mandler, men vil du eksperimentere litt, kan du bytte ut noe av mandlene med andre nøttetyper. Prøv for eksempel med litt pistasjenøtter - det gir nydelig smak og ser lekkert ut.