Focaccia med blomster
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Finn frem kreativiteten i deg og kast deg på trenden - lag en focaccia som ser ut som et lite kunstverk. Lek deg med farger og former, og gi blomsterfocacciaen ekstra smak med grønnsaker, urter og krydder. Lekker på tapasbordet!
Ingredienser
-
25 g gjær -
7 dl vann -
1,5 ss flytende honning -
1 kg hvetemel -
0,5 ts salt -
4 ss nøytral olje
Forslag til pynt:
-
0,25 stk. rødløk -
0,5 stk. tomat -
2 stk. vårløk -
0,25 stk. gulrot -
0,25 stk. rød paprika -
2 stk. frisk sjampinjong -
4 båter hvitløk -
0,25 stk. rød chili -
6 stilker friske urter som salvie, oregano, timian -
2 ts sesamfrø -
1 ss grovhakkede cashewnøtter -
1 ts chilipulver
Slik gjør du
- Rør ut gjær i lunkent vann i en bakebolle.
- Tilsett honning, og ha i hvetemel og salt.
- Elt deigen sammen. Den skal være litt løs.
- Ha olje over deigen, dekk til med plastfolie eller et klede, og hev til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Gjør klar toppingen. Her er noen tips:
- Kutt grønnsaker i de formene du ønsker, enten i skiver, strimler eller små terninger. Hvor tykt eller tynt du kutter vil påvirke hvor mye grønnsakene stekes.
- Legg urter i litt sitronvann - så holder de bedre på fargen under steking.
- Skal du bruke sopp, squash eller aubergine bør disse freses raskt i en panne slik at de slipper vann. Legges de rå på focacciaen vil den bli bløt.
- Tørk grønnsakene med litt papir etter å ha delt dem opp for å unngå mye fuktighet.
Du kan pynte med mye forskjellig for eksempel vårløk, paprika i forskjellige farger, urter som rosmarin, salvie, oregano og timian, rødløk, hvitløk, ramsløk, chili, nøtter, frø, sopp og gulrot, sorte og grønne oliven, sukkererter, eller små cherrytomater i ulike farger.
- Klem ut deigen på et bakepapirkledd stekebrett. Du kan lage en stor focaccia eller dele deigen i to, eller mindre, om du ønsker for eksempel en rund form eller flere ulike "kunstverk".
- Press deigen ned med fingertuppene og lag små groper. Hell over litt olje og strø på flaksalt.
- Nå kan du starte med dekoreringen. Legg på urter, grønnsaker, frø eller nøtter. Dryss over tørkede krydder om du ønsker. Det gjelder å jobbe litt raskt fordi deigen vil fortsette å hev. Trykk grønnsakene litt ned i deigen, da holdes de mer på plass og blir litt beskyttet mot varmen. Trykk også ned deigen litt innimellom pynten for å holde ting på plass.
- Sett stekebrettet i ovn på 200 °C (bruk over- og undervarme), og stek focacciaen i ca. 30 minutter. Legg et ark bakepapir over pynten mot slutten av steketiden dersom det ser ut til at noe skulle brenne seg.
- Avkjøl focacciaen på rist.
Vi har pyntet vår focaccia med rødløk, tomat og gulrot i tynne skiver, paprika i terninger, sopp, vårløk, ramsløk, timian, salvie, oregano, hvitløk, nøtter, chili, sesamfrø, tørket rosmarin og chilipulver, men bruk det du liker og har i kjøleskapet.