Fløtesaus til kalkun

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Innmatposen fra en hel kalkun gir en god base for deilig kalkunkraft. Av kraften kan du enkelt lage en fyldig og god fløtesaus som passer ypperlig til det milde kalkunkjøttet.

Ingredienser

porsjoner

Kalkunkraft:

  • 1 stk. innmatpose fra kalkun
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. løk
  • 150 g sellerirot
  • 2 ss smør til bruning
  • ca. 2 l vann , eller til det dekker

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (evt. hønsebuljong til riktig mengde)
  • 1,5 dl hvetemel
  • 2 dl vann
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss portvinsgelé (evt. ripsgelé)
  • 4 ss soyasaus
  • 4 dråper sukkerkulør
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

Du trenger: Innmat fra kalkun, gulrot, løk, sellerirot, smør, vann, hvetemel, hønsebuljongterning, kremfløte, portvinsgele/ripsgele, soyasaus, sukkerkulør, salt og pepper.

  1. Skrell grønnsaker til kraften, og kutt dem i grove biter. Brun innmaten i en gryte med smør. Ha i oppkuttede grønnsaker og hell på vann til det dekker. La kraften trekke i ca. 2 timer.

  1. Sil kraften og mål opp hvor mye kraft du har kokt. Hell kraften tilbake i en kjele og kok opp. 

Spe eventuelt på med hønsebuljong utblandet i vann til du får riktig mengde.

  1. Bland hvetemel og vann til en jevning og spe den i kraften. Kok sausen på svak varme i 15 minutter. 

  1. Ha i fløte og smak til med portvinsgele/ripsgele, soyasaus, sukkerkulør, salt og pepper.  

For å få ekstra god smak på sausen kan du tilsette litt stekesjy fra kalkunen. Kok da sausen i ytterligere noen minutter til du har en fyldig saus. Pisk eventuelt inn en spiseskje kaldt smør rett før servering. Det gir en blank og smakfull saus.

  1. Fyldig og god fløtesaus ferdig til servering.  
  2. For å få din egen “touch” på fløtesausen kan du for eksempel tilsette litt portvin, sennep, hvitløk, urter, eller noe annet du liker som smaksmessig passer godt til kalkun.