Ferskenterte med mandelkrem

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ferskenterte kan serveres til en god kopp kaffe, og fungerer også godt som dessert servert med litt is eller krem.

Ingredienser

8  porsjoner

Mørdeig

  • 300 g hvetemel
  • 250 g smør
  • 120 g melis
  • 2 stk. eggeplomme

Mandelkrem

  • 125 g smør
  • 125 g sukker
  • 2 stk. egg
  • 125 g mandler , malt

Ferskener

  • 2,5 dl vann
  • 200 g sukker
  • 1 stk. vaniljestang , delt på langs
  • 2 ss mandellikør , eller annen likør
  • 8 stk. fersken , gjerne fra boks
  • 2 ss aprikossyltetøy
  • 20 g mandelflak

Slik gjør du

1. Lag deigen ved å smuldre mel, smør og melis og så tilsette eggeplommene og arbeide dem raskt inn i deigen. Form deigen til en pølse, pakk den i plastfolie og legg den kaldt ½ time.

2. Lag mandelkremen ved å piske smør og sukker hvitt og blande inn eggene ett for ett. Vend inn de malte mandlene til slutt.

3. Kok en sukkerlake av 2 ½ dl vann, sukker og vaniljestang. Tilsett amaretto eller annen likør. Del ferskenene i to og fjern steinene. Kok ferskenene forsiktig i sukkerlaken i ca. 10-15 minutter, eller til de er møre (tiden avhenger av hvor modne de er i utgangspunktet). Bruker du hermetiserte ferskener kan du gi dem et raskt oppkok og avkjøle dem i laken. Løft ferskenene over i et dørslag og la dem renne av seg og bli kalde.

4. Kjevle ut paideigen og legg den i en paiform. Klem den på plass i formen og skjær vekk overskuddet. Avkjøl i kjøleskap i ½ time. Fordel ferskenene i paiskallet og fordel mandelkremen over, slik at ferskenene fortsatt er synlig. Stek terten ved 160°C i ca 50-55 minutter, eller til kaken er gjennomstekt. Avkjøl.

5. Glaser kaken med smeltet aprikossyltetøy før servering. Dryss over mandelflak. Terten kan gjerne serveres med krem, is eller rømme.