Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fermentert plommesaus

Fermentert plommesaus

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg plomme
  • 3 stk. rød chili
  • 1 stk. vaniljestang
  • 1 stk. hel kanel
  • 1 stk. stjerneanis
  • 3 stk. hel kardemomme
  • 5 stk. hel nellik

Lake:

  • 1 l vann
  • 50 g grovt salt
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 471 kcal
Fett 2 g
Protein 6 g
Karbohydrater 97 g

Oppskriftsintroduksjon

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Plommer kan brukes til mer enn saft og syltetøy. Her får du en spennende variant med fermenterte plommer, en fruktig og syrlig saus med varme krydder og et lite chilisting. Perfekt som dressing, hotsaus til grillmaten eller som smakstilsetter i andre retter.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg plomme
  • 3 stk. rød chili
  • 1 stk. vaniljestang
  • 1 stk. hel kanel
  • 1 stk. stjerneanis
  • 3 stk. hel kardemomme
  • 5 stk. hel nellik

Lake:

  • 1 l vann
  • 50 g grovt salt
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 471 kcal
Fett 2 g
Protein 6 g
Karbohydrater 97 g

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Ønsker du plommesausen mer som en hotsaus og vil kjenne at chilien sparker skikkelig, ha i mer chili når du kjører den. 

Siden sausen fortsatt er levende, vil den gradvis utvikle mer syre og kompleksitet jo lenger den står i kjøleskapet. De fleste vil oppleve at den holder seg godt i opptil ca. 2 uker, men smak deg frem underveis. 

Dersom du ønsker å stoppe fermenteringen og forlenge holdbarheten, kan du varme sausen forsiktig opp til 70–75 °C og deretter avkjøle den raskt før den settes i kjøleskapet. Vær oppmerksom på at dette også vil dempe noe av friskheten. 

Har du lyst å bruke den fermenterte plommesausen, sjekk ut oppskriften vår med lammecarré, gresskar og valnøtter.

Fermentert plommesaus

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB15 05.12.2025 09:27:29