Elgspyd
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Mørt elgkjøtt egner seg godt til rask steking i panne. Gi kjøttet noen timer i marinade for riktig å fremheve smaken av ”skogens konge”.
Ingredienser
porsjoner
-
600 g ytrefilet av elg
Marinade:
-
2 dl nøytral olje -
1 dl rødvin -
5 stk. knuste einebær -
1 ts tørket timian -
0,5 stk. hakket løk
trespyd (ligget i vann i minst 15 minutter)
-
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss margarin
Grønnsaker:
-
0,5 stk. rødbete -
0,5 stk. sellerirot -
150 g sukkererter -
100 g kantarell -
1 pk frisk spinat -
2 ss smør -
1 ts salt -
0,5 ts pepper
Sjysaus:
-
1 dl madeira -
1 dl rødvin -
0,5 dl sherryeddik -
0,5 dl ripsgelé -
3 ss smør
Slik gjør du
- Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i biter, ca. 4 x 4 cm, og legg det i en dobbel plastpose. Hell over marinade, knyt posen og mariner i minst 2 timer, eller gjerne natten over i kjøleskap.
- Tre kjøttet på spyd. La det være 2-3 cm mellom kjøttbitene. Stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider. Etterstek i 2-3 minutter til kjøttet er medium stekt.
- Kok ut panna med vin og madeira. Ha i eddik og gelé og la det koke 2-3 minutter. Rør inn smør.
- Skjær rødbete, sellerirot og sukkererter i tynne strimler. Stek kantarell og fres grønnsakene i smør i en kjele i 4 -5 minutter. Krydre med salt og pepper, ha i sopp og spinat. Server med en gang spinaten har falt sammen.
Server elgbiff på spyd med fargerike grønnsaker og sjysaus ved siden av. En potetmos smaker godt til.
Tips: Spydene kan godt gjøres helt ferdig dagen før og legges kaldt til de skal stekes. Ta dem ut av kjøleskapet en halv time før de skal stekes. Elgspydene egner seg dessuten utmerket for tilberedning på grillen.