Eksklusiv kongekrabbesalat med aïoli

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Kongekrabbe er veldig godt og eksklusivt. Inviter gjerne gjestene dine inn på kjøkkenet for å være med på å legge opp retten. Lag alt på forhånd og stek krabben til sist.  

Ingredienser

porsjoner
  • 600 g renset kjøtt av kongekrabbe
  • 1 ss rapsolje
  • 4 skiver frisk ingefær
  • 2 ss sesamolje

Avokadokrem:

  • 3 stk. avokado
  • saften av 1 stk. lime
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 0,5 ts kvernet pepper

Aïoli:

  • 2 stk. eggeplomme
  • 1 ss vineddik eller sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep eller annen sennep
  • 2 båter presset hvitløk
  • 4 dl nøytral nøytral olje

Pynt:

  • 2 stilker frisk dill
  • 6 stilker frisk brønnkarse
  • 4 stk. reddik med stilk
  • 2 ss frisk gressløk

Slik gjør du

  1. Del avokado i to, og fjern stein og skall. Ha i en foodprosessor sammen med limesaft, hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Kjør til en glatt puré, og ha over i en sprøytepose. Klem ut alt luft og knyt posen sammen.
  2. Visp sammen eggeplommer med salt, til de er lyse og tykke. Bland inn sennep og hvitløk, og halvparten av sitronsaft/eddik. Spe forsiktig med olje under konstant visping. Blir aïolien for tykk, så tilsett litt vann og rør godt.
  3. Smak til aïolien med salt, pepper og resten av sitron/eddik. Legg over i en sprøytepose. Knyt igjen og legg i kjøleskapet.
  4. Plukk fine biter av dill og brønnkarse og legg på et fuktig kjøkkenhåndkle. Kutt reddik i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Legg over i iskaldt vann sånn at de holder seg sprøe. Finkutt gressløk og ha i en liten skål.
  5. Sett en stekepanne på høy varme, tilsett olje, kongekrabbe og skiver av ingefær. Stek til krabbekjøttet har fått en fin farge på begge sider. Ta pannen av varmen og tilsett sesamolje, salt og pepper.
  6. La krabben hvile litt før du skjærer den i biter.

Anrett tallerken ved å først legge på avokadokrem og aïoli. Legg så på biter av kongekrabbe og resten av urtene.