Eggelikør
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Det er gøy å lage sin egen eggelikør. Fyll den gjerne på fine flasker og gi bort i vertinnegave, til jul eller andre anledninger.
Ingredienser
porsjoner
Gir ca. 1,2 liter
-
0,5 l helmelk -
300 g sukker -
5 stk. eggeplomme -
1 ss vaniljesukker -
0,5 l sprit (60 %)
Slik gjør du
- Kok opp melk og sukker i en kjele til kokepunktet og avkjøl melken noe.
- Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker i en bolle for seg selv.
- Spe litt og litt melk over i eggeplommene mens du pisker godt. Sil alt tilbake i kjelen.
- Varm det opp på nytt over svak varme mens du rører hele tiden til det tykner litt.
- Avkjøl kjelen i isvann i vasken. Rør av og til for å unngå snerk.
- Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt, helst i rene, lufttette flasker.
Eggelikøren er holdbar minst 1 måned i kjøleskap. Den kan imidlertid skille seg i ulike lag når den står lenge. Snu derfor flasken på hodet et par ganger før servering.
Serveringstips.
- Hell eggelikør over iskrem eller bland den inn i hjemmelaget isparfait.
- Hell eggelikør over lune multer eller andre bær. Likøren kan også blandes med pisket krem så den blir mildere.
- Bruk eggelikør som fyll i hjemmelaget sjokoladekonfekt. Eller unn deg et glass eggelikør til kaffen og småkakene.
Kaffelikør:
Bland eggelikøren med 2-3 dl sterk kaffe eller espresso.