Chutney med løk og appelsin

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingen grønnsak er vel mer anvendelig enn løken. Løk danner basis i en uendelig rekke av retter fra hele verden, og er uunnværlig på de aller fleste kjøkken. Her har ordinær gul løk fått kose seg sammen med appelsin og aromatisk koriander, og resultatet er nydelig. Chutneyen er anvendelig både som topping på gode pølser og som tilbehør til sterk ost. Oppskriften gir ca. 1/2 liter.

Ingredienser

porsjoner
  • 1 ts korianderfrø
  • 10 stk. sort hel pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk. løk i tynne skiver
  • 1 stk. appelsin
  • 1 ts salt
  • 50 g brunt sukker
  • 0,5 dl rødvin , eventuelt hvitvin
  • 1 ss balsamicoeddik

Slik gjør du

  1. Knus korianderfrø og pepper grovt i en morter eller med knivbladet på kokkekniven.
  2. Varm olje i en stekepanne og tilsett korianderfrø og pepper. Fres til det begynner å dufte. Tilsett løk og stek videre til den begynner å bli gyllen.
  3. Vask appelsin godt (velg gjerne økologisk) og riv skallet fint (kun det oransje). Bruk et rivjern eller et zestejern til dette. Skjær den hvite hinnen av appelsinen med kniv. Del appelsinen i mindre biter.
  4. Tilsett appelsinbiter og –skall og de resterende ingrediensene i stekepannen med løken. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La det småkoke i ca. 15 minutter, eller til blandingen er myk og gyllen. Jo lenger du koker chutneyen, jo tykkere og mer konsentrert vil den bli i smaken.
  5. Rør om av og til, så det ikke fester seg i bunnen av pannen. Smak om nødvendig til med mer salt, pepper, sukker eller balsamico. Du kan også tilsette chiliflak eller finkuttet rød chili om du ønsker en litt hottere variant.

 

Chutneyen er holdbar i minst 10 dager i kjøleskapet.