Borscht - rødbetsuppe

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Borscht er en fyldig rødbetsuppe som blir laget i store deler av Øst-Europa og Nord-Asia. Ingrediensene varierer noe fra land til land. Suppen kan være vegetar eller serveres med kjøtt. Suppen serveres tradisjonelt med en raus klatt smetana, som vi erstatter med rømme. 

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg i skiver
  • 2 ss smør
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 stk. løk
  • 0,5 stk. hodekål
  • 3 stk. gulrot
  • 1,5 l kyllingbuljong (utblandet)
  • 2 stk. laurbærblad
  • 7 stk. rødbete
  • 1 ss eddik, 7 %
  • 6 ss seterrømme
  • 1 dl hakket bladpersille

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger på 2 x 2cm. Varm en romslig gryte og ha i litt smør og olje. Brun kjøttet i omganger og krydre med litt salt og pepper. Legg kjøttet over på en tallerken.
  2. Skrell og skjær løk, hodekål og gulrot i strimler. 
  3.  Fres grønnsakene i resten av stekefettet et par minutter.
  4. Ha det stekte kjøttet tilbake i gryten og tilsett buljongtreninger, vann og laurbærblad. La det koke opp og fjern skummet som danner seg på toppen. Senk varmen, sett på lokk og la suppen småkoke i ca. 1 time, eller til kjøttet er helt mørt. 
  5. Skrell og riv rødbetene. Ha dem i suppen og kok videre i 30 minutter. Smak til med eddik, salt og pepper.

Server suppen rykende vann og topp med en raus skje rømme og litt finhakket persille. Godt ferskt brød hører også til.

Tips: I stedet for rømme kan du gjerne bruke kesam som er et magrere alternativ.