Borscht - rødbetsuppe
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Borscht er en fyldig rødbetsuppe som blir laget i store deler av Øst-Europa og Nord-Asia. Ingrediensene varierer noe fra land til land. Suppen kan være vegetar eller serveres med kjøtt. Suppen serveres tradisjonelt med en raus klatt smetana, som vi erstatter med rømme.
Ingredienser
porsjoner
-
1,5 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg i skiver -
2 ss smør -
2 ss nøytral olje -
2 stk. løk -
0,5 stk. hodekål -
3 stk. gulrot -
1,5 l kyllingbuljong (utblandet) -
2 stk. laurbærblad -
7 stk. rødbete -
1 ss eddik, 7 % -
6 ss seterrømme -
1 dl hakket bladpersille
Slik gjør du
- Skjær kjøttet i terninger på 2 x 2cm. Varm en romslig gryte og ha i litt smør og olje. Brun kjøttet i omganger og krydre med litt salt og pepper. Legg kjøttet over på en tallerken.
- Skrell og skjær løk, hodekål og gulrot i strimler.
- Fres grønnsakene i resten av stekefettet et par minutter.
- Ha det stekte kjøttet tilbake i gryten og tilsett buljongtreninger, vann og laurbærblad. La det koke opp og fjern skummet som danner seg på toppen. Senk varmen, sett på lokk og la suppen småkoke i ca. 1 time, eller til kjøttet er helt mørt.
- Skrell og riv rødbetene. Ha dem i suppen og kok videre i 30 minutter. Smak til med eddik, salt og pepper.
Server suppen rykende vann og topp med en raus skje rømme og litt finhakket persille. Godt ferskt brød hører også til.
Tips: I stedet for rømme kan du gjerne bruke kesam som er et magrere alternativ.