Bønnegryte med tomat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Denne deilige bønnegryten har røtter i Hellas, der den gjerne bakes over åpen ild i flere timer. Vi har forenklet retten litt, men fortsatt er det viktig at bønnene får nok tid over varmen, så de blir møre og trekker til seg de gode smakene fra tomat, rosmarin og hvitløk

Ingredienser

porsjoner
  • 200 g hvite bønner (tørre)
  • 2 stk. rødløk i skiver
  • 6 stk. tomat i skiver
  • 3 båter grovhakkede hvitløk
  • 3 stk. laurbærblad
  • 4 stilker frisk rosmarin eller 2 ts tørket
  • 1 dl olivenolje
  • 1 dl hvitvin eller eplejuice
  • 3 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

1. Bløtlegg bønnene i godt med kaldt vann over natten. 

2. Forvarm ovnen til 200 °C. Hell bønnene i en ildfast form (gjerne med lokk). Legg over skiver av løk og tomat og dryss over hvitløken. Dryss over laurbærblad, rosmarin, salt og pepper og hell over olivenolje, hvitvin og buljong.

3. Sett på lokk eller dekk formen med aluminiumsfolie. Sett midt i ovnen og bak i ca. 2 ½-3 timer. Fjern lokket eller aluminiumsfolien de siste 20 minuttene.