Blåskjellsuppe med tomat og safran

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Safran og tomat setter både farge og særegen, fantastisk smak på denne deilige, mettende blåskjellsuppen. Husk at det er viktig å sjekke blåskjellvarselet for å være sikker på at skjellene er ok å spise!

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg friske blåskjell
  • 1 klype safran
  • 1 bunt vårløk
  • 2 båter hvitløk
  • 2 ss smør
  • 1 stk. laurbærblad
  • 2 kvister frisk timian
  • 0,25 ts chilipulver
  • 4 dl grønnsaks- eller hønsebuljong (utblandet)
  • 1 boks hakkede tomater
  • 3 dl kremfløte
  • 1 stk. sitron

Slik gjør du

  1. Skyll skjellene godt i kaldt vann. Fjern ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg når du slår dem lett mot underlaget. Fjern byssustråden ("skjegget" som fortsatt sitter på noen av skjellene). Om du bruker oppdrettsskjell er de nå klare til bruk. Om du sanker blåskjell selv, så bruk en skarp kniv og skrap vekk alger, skjell og andre ting som vokser på skjellene.
  2. Ha safranen i en skål og hell over litt kokende vann. 
  3. Skjær vårløk i ringer og finhakk hvitløk. Ta vare på litt vårløk til pynt.
  4. Smelt smøret i en stor kjele og fres løk og hvitløk myk og blank. Tilsett laurbærblader, timiankvister og chilipulver og fres videre et minutts tid. Ha blåskjellene i gryten, tilsett safran og buljong.
  5. Sett på lokk og damp blåskjellene i 5-6 minutter, eller til alle har åpnet seg godt.
  6. Rens de fleste blåskjellene. Ta vare på noen av dem til pynt. 
  7. Sett kjelen tilbake på varmen og tilsett tomater og fløte. Kok opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  8. Fordel skjellene i dype tallerkener og hell over kokende varm suppe. Pynt med hele skjell, litt vårløk og timian.

Server suppen med ferskt brød og smør.