Hopp til hovedinnhold

Kokkens jul med Mymint

Kokk Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg er godt kjent for å få restematen til å skinne, og julemat er intet unntak. Her får du 3x asian fusion med rester fra julen!

Jeg elsker å glede andre med mat!
SIRIYAPORN RITHISIRIKRERG

Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg 

Mymint er en sprudlende og kreativ kokk som brenner for å utforske matens mange muligheter. Med sine thailandske røtter og en forkjærlighet for å kombinere tradisjonelle smaker med moderne teknikker, har hun blitt et kjent navn i kokkemiljøet.

Mymint har sikret seg 2. plass to ganger i Årets unge kokk, tatt sølv i både NM og Nordic chef - og ikke minst bronse i VM "Jeunes Chefs des Rôtisseurs".

Nå får vi bli med henne hjem på eget kjøkken i Lofoten, hvor hun disker opp 3 x asian fusion av julemat. 

Dumplings med pinnekjøtt

Dumplings med pinnekjøtt

Dumplings fylt med pinnekjøtt fra julens restemat, sammen med en varm, krydret suppe. Det er det vi har lyst på i romjula, når juleselskaper og store middager går slag i slag. Mymint er godt kjent for å få restematen til å skinne, og julemat er intet unntak.

Dette trenger du til 2 sultne folk:

150 g hvetemel
75 g vann
0,5 ts salt
150 g ferdigdampet pinnekjøtt
2 ss surkål
4 ss kålrotstappe
4 dl vann
1,5 stk. grønnsakbuljong (terning)
1 stk. gulrot
100 g kålrot

Sånn gjør du det:

Lag dumplingsdeig: Ha hvetemel, vann og salt i en hurtigmikser eller foodprosessor. Kjør blandingen i ca. 15 sekunder, og bland deretter godt sammen for hånd på kjøkkenbenken til du får en fast deig. La hvile i 10 minutter.

Pinnekjøtt: Riv pinnekjøtt i mindre biter, og ha i en bolle. Spar på beina. Tilsett surkål og kålrabistappe, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Suppe: Kok opp vann i en kjele med buljong og bein av pinnekjøtt. Skrell gulrot og kålrot, og skjær i mindre biter. Ha grønnsakene i det kokende vannet, og kok dem møre. Smak til med salt og pepper.

Lag dumplings: Kjevle ut deigen i ønsket tykkelse, mellom 5-10 mm. Bruk en utstikker eller et glass, og stikk ut sirkler. Legg pinnekjøttfyll på midten og brett over. Bruk litt vann i endene til å lime sammen deigen.

Kok opp lettsaltet vann i en kjele Legg dumplings over i kjelen, og la småkoke i 5-6 minutter. Legg de ferdige dumplingsene over i suppen før servering.

Du finner også full oppskrift her!

Steam buns med ribbe

Steam bun med asiatisk ribbe

Dette er det du lager når du er litt ferdig med ribbe i jula, men - ikke helt. Sammen med litt asiatisk glaze og sprø kålsalat, har Mymint satt sammen en skikkelig smaksbombe du kan lage i romjula. Eller etter jul.

Dette trenger du til 2 sultne folk:

400 g rester av stekt ribbe
1 ss nøytral olje til steking
6 ss bbq-saus
2 ss sriracha (asiatisk chilisaus)
2 ss soyasaus
100 g rester av rødkål eller strimlet rødkål
2 ss majones
1 ss sennep
1 ss agurkmix
1 ts sriracha (asiatisk chilisaus)
4 stk. bao (steam buns)
12 skiver agurk
20 g frisk koriander

Start her: Skjær ferdig ribbe i tynne skiver. Skjær agurk i skiver.

Glaze: ha bbq-saus, sriracha og soyasaus i en bolle, og bland sammen. Smak til med salt og pepper.

Kålsalat: Ha rester av rødkål, majones, sennep, agurkmix og chilisaus i en bolle. Smak til med salt.

Pensle skiver av ribbe med glaze. Stek i en medium varm stekepanne med olje, 2-3 minutter på hver side.

Sett sammen: Varme steam buns etter anvisning på pakken, enten i mikroen eller i bambussteamer. Legg først kålsalat i steam buns, deretter ribbe, agurk og frisk koriander.

Du finner også full oppskrift her!

Asiatisk lutefisk i potetlefse

Asiatisk lutefisk i potetlefse

Ja, du leste riktig – lutefisk med en asiatisk tvist! Mymint viser oss en ny måte å bruke opp restene fra julemiddagen, nemlig stekt lutefisk i potetlefse med en chili, hvitløk og koriander! Sammen med heit ertestuing, har en du rask og god middag i romjula. Ekte comfort food.

Dette trenger du til 2 sultne folk:

100 g rester av lutefisk
50 g rester av stekt bacon
150 g kokt og avkjølt mandelpotet
3 ss kremfløte
0,25 ts salt
50 g hvetemel
40 g frisk spinat
3 ss frosne erter
100 g ertestuing
1 ss nøytral olje
0,5 stk. rød chili
2 ss finhakket frisk koriander
0,5 stk. saft av lime
4 ts sennep
1 stk. rød chili i tynne ringer
20 g frisk koriander

Sånn gjør du det:

Lag potetlefse: Riv kokt potet. Varm opp en stekepanne på middels lav varme, og ha i revet potet, fløte og salt. Bland det godt sammen, og ta stekepannen av varmen. Ha potetblandingen over i en bolle, og tilsett mel. Kna deigen til den har en fast konsistens. Ha deigen over på en melet kjøkkenbenk, og kjevle ut til 5-10 mm tykkelse. Stikk ut sirkler i den størrelsen du ønsker lefsene dine. Stek lefsene i en tørr stekepanne på medium varme, 2-3 minutter på hver side.

Ertepuré: Stek spinat og erter på medium varme i en stekepanne med olje. Ha i rester av ertestuing og kjør blandingen jevn med en stavmikser. Finhakk chili og koriander. Vend inn chili, koriander og saft av lime i stuingen. Smak til med salt og pepper.

Fisk og flesk: Varm opp rester av bacon i en varm stekepanne. Løft ut, og stek lutefisk i baconfett, til fisken er varm og litt gyllen. Tilsett bacon tilbake i pannen og bland sammen. Smak til med salt og pepper.

Sett sammen: Legg ertestuing i potetlefse, og topp med lutefisk, sprøtt bacon, sennep, chili og koriander.

Du finner også full oppskrift her!

Se Kokkens Jul på Youtube

I tillegg til Mymint 3 x asian fusion julemat, finner du også flere store navn i kokke-Norge som disker opp med sine favoritter til jul. 

Martine Espeland byr på julecookies med iskrem, mens Aron Espeland lager deilige tapasretter til vennebordet. For Runar Helgeland er det ikke jul uten reisdyrfilet, og Håvard Onsøyen disker opp svinekam slik du aldri har smakt det før, ifølge han selv. 

Se hele serien her!