Hopp til hovedinnhold

Grovbrød - overraskende bra for deg!

Mer energi, mindre søtsug og en gladere mage? Alt blir faktisk bedre med brød!

Grovbrød - bilder redigert til storytell

📉 Kjenner du på blodsukkerdupp, dårlig konsentrasjon eller søtsug utpå ettermiddagen? Da er en skive grovbrød akkurat det du trenger.

Grovbrød - bilder redigert til storytell

Metthetsfølelse som varer

Grovbrød er en velkjent klassiker som burde få en plass i supermat-klubben. Det er proppfull av næring og en god kilde til fiber, og gir oss proteiner, B-vitaminer og viktige mineraler som jern, sink og magnesium.

⏳ Fiber og komplekse karbohydrater bidrar med jevn energi og metthetsfølelse som varer – og på den måten unngår du «jeg må ha noe søtt NÅ-følelsen» når klokka passerer 14.

Og det beste av alt? Grovbrød er billig, enkelt og potensielt skikkelig digg! 

Magen din blir bedre med brød

 Selv om det kanskje ikke er det vanligste å snakke om ved middagsbordet, er mange av oss opptatt av fordøyelse. En mage i balanse gjør nemlig både hverdagen og dobesøkene enklere og mer behagelig ⚖️

Grovbrød - serie til storytell

... Tenk på fiber som en slags feiekost i tarmen din! Og spiser du nok fiber gjennom dagen bidrar det til at fordøyelsen går som den skal, noe som hjelper mot både forstoppelse og oppblåsthet. Her er faktisk grovbrød en god hjelper.

Og, trenger du en grunn til for å spise fiber? De gode tarmbakteriene elsker fiber! Vinn-vinn for magen din, med andre ord.  

Grovbrød - bilder redigert til storytell

Men hvilket brød skal jeg velge?

Når du står foran brødhylla i butikken, kan det være vanskelig å skjønne hva som er hva. Her er noen enkle tips til hva du kan se etter: 

🍞 Gå for «grovt» eller «ekstra grovt» i Brødskala’n.

🔑 Se etter Nøkkelhullet. Det betyr mer fullkorn og fiber.

📋 Sjekk næringsinnholdet: Står det «høyt innhold av fiber», er det et godt valg.

Fiber finnes flere steder 🥕

Grovbrød er en av de enkleste måtene å få i seg fiber på, men du finner også fiber i havregryn, byggryn, fullkornpasta, ris, knekkebrød, grønnsaker, frukt, bønner, nøtter, frø og linser. 

Grovbrød - kilder til fiber - redigert til storytell

Å spise nok fiber er bra for deg og helsen din. Samtidig trenger kroppen flere ulike næringsstoffer for å fungere best mulig. Derfor bør du ha et variert kosthold med mye grove kornprodukter, grønnsaker, frukt – kombinert med animalske matvarer som fisk, rent kjøtt, egg og melkeprodukter.

🔋 I tillegg, ikke glem å være fysisk aktiv og få nok god søvn som også er viktig for en sunn fordøyelse og overskudd i hverdagen.

Pimp den skiva!

Et grovt brød gir deg en sterk base, men rett pålegg løfter både smaken og næringsinnholdet til nye høyder.

Gå gjerne for proteinrike produkter som egg, cottage cheese, skinke eller fiskekaker. Proteiner bidrar også til metthetsfølelsen.

🥬 Sleng også på litt grønt for ekstra fiber, vitaminer og crunch. 

👉 Trenger du mer inspirasjon?

Oppdag våre deilige sandwichoppskrifter!

Alt blir bedre med brød!  

 

Carlsen, H. & Pajari, A.-M. (2023). Dietary fiber – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to wheat bran fibre and increase in faecal bulk (ID 3066), reduction in intestinal transit time (ID 828, 839, 3067, 4699) and contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 829) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006


European Food Safety Authority (EFSA) (2011). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta-glucans from oats and barley and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 1236, 1299), increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 851, 852), reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 821, 824), and “digestive function” (ID 850) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 


European Food Safety Authority (EFSA) (2011). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to oat and barley grain fibre and increase in faecal bulk (ID 819, 822) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 


European Food Safety Authority (EFSA) (2011). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to rye fibre and changes in bowel function (ID 825), reduction of post prandial glycaemic responses (ID 826) and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 827) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 


European Food Safety Authority (EFSA) (2013). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to glycaemic carbohydrates and recovery of normal muscle function (contraction) after strenuous exercise pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006 


European Food Safety Authority (EFSA) (2015). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to glycaemic carbohydrates and contribution to normal cognitive function pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006 


Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.  


Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no 


Sonestedt, E. & Øverby, N. C. (2023). Carbohydrates – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.