Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Nakkekoteletter i leirgryte

Leirgryte

Metoden med å tilberede mat i lukkede leirkar over ild er nok en av de aller eldste tilberedningsmetoder av mat vi kjenner til, og er fortsatt brukt over hele verden.

Det finnes flere ulike typer leirgryter på markedet, og de kommer i flere ulike størrelser. elles for dem er at de er uglaserte og porøse, og man kan tilberede både hele stykker kjøtt, en hel kylling eller biter av grytekjøtt. I tillegg kan man selvfølgelig tilberede fisk, grønnsaksretter, dessert eller brød i leirgryte. Om du liker å lage mat i leirgryte, kan det lønne seg å ha flere, siden smaken av råvarene kan sette seg i den porøse leiren. 

Det er viktig å bløtlegge hele gryten - både bunn og lokk - før bruk, slik at den trekker til seg godt med vann. Om gryten er ny eller det er lenge siden den var i bruk, bør den bløtlegges lenge – helt opp til et døgn. Bløtleggingen er avgjørende for at resultatet skal bli bra. Gryten avgir vann under steketiden, og maten vil dermed ikke tørke ut eller bli brent. Kraften som danner seg under tilberedning får en fantastisk smak, kjøtt og fisk blir mørt og smakfullt.

Slik gjør du:

 1. Bløtlegg alltid både leirgryten og lokket i minst 15 minutter før bruk. Jo lenger det er siden siste gangs bruk, jo lenger bløtlegging.
 2. Legg alle ingredienser lagvis i gryten samtidig. Tilsett også salt og pepper og de urter/krydder du vil bruke.
 3. Sett på lokket og sett gryten midt i kald ovn. Ovnen må være kald for at gryten ikke skal sprekke.
 4. Sett ovnen på den temperaturen som er oppgitt i oppskriften, og la den stå til innholdet er ferdig tilberedet – dette vil variere fra oppskrift til oppskrift.
 5. Om du vil ha en sprø stekeskorpe på det som er i gryten, kan du fjerne lokket de siste 15 minuttene av steketiden.
 6. Skyll gryten med varmt vann med en gang den er tømt. Bruk aldri vaskemiddel i gryten, det vil sette smak på neste måltid. Er det blitt skikkelig svart i gryten, kan du skrubbe den med litt eddik i vannet.
 7. Oppbevar gryten med lokket opp-ned, slik at det ikke blir tett inne i gryten. Da vil det kunne danne seg mugg. Kjøtt og fisk kan tilberedes i samme gryte (men ikke sammen). Om du ønsker å bake brød i leirgryte anbefales det å skaffe en egen gryte til dette, slik at ikke brødet tar smak av tidligere retter som er tilberedt i gryten.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 15.07.2024 04:54:08