Duften av god mat vekker minner. Når det lukter nystekt ribbe eller nydampet pinnekjøtt er det jul i de fleste hjem. Mer eksotiske dufter som lukten av ristet pepper, ingefær, sitrongress eller koriander lar oss drømme om fjerne strøk, varme breddegrader og kanskje en paraplydrink i ny og ne. Nå er jula hjemmekjær for de fleste av oss, men av og til trenger vi til noen andre matopplevelser enn de trygge norske julerettene. Da kan vi krydre opp litt av de råvarene vi allerede har i hus – og feire en litt mer spicy jul.
Spice it!
Det finnes en rekke krydder å velge mellom. Noen oppskrifter har krydder i seg for å endre smaken på de andre ingrediensene, endre for å fremheve smaker. Det er viktig at krydder forsterker smaken av retter, og ikke dominerer. Det er en god idé å starte med å ha i litt mindre krydder enn oppskriften, slik at dosen ikke er for sterk. De fleste krydder tilsettes i begynnelsen av matlaging, og vil bli sterkere og mer aromatisk etter langvarig koking. Andre krydder vil under matlaging vil miste noe av sin smak, og må derfor tilsettes like før maten blir servert.
Ribbe masala
4 porsjoner
Ingredienser
800 g ribbe uten svor, skåret i 3-4 cm store biter
½ ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
1 ½ ts gurkemeie
1/4 ts malt nellik
3 fedd hvitløk
1 grønn chili
1 håndfull mynteblader
2 håndfuller koriander
2 ss revet ingefær
1-2 kopper vann
1 sitron, saften
1 løk, skåret i båter
2-3 ss solsikkeolje
1 boks kokosmelk
2 ½ dl vann
salt og pepper
Eventuelt noen spiseskjeer maizenamel for jevning
Slik gjør du
- Bland kanel, kardemomme, gurkemeie og nellik sammen i en stor bolle. Legg kjøttet i bollen og bland godt. La det tørrmarinerte kjøttet stå i kjøleskap i to dager, hvis du har god tid. Travlere tider? La det stå i to timer.
- Bland en krydderurtemasse av hvitløk, chili, mynte, koriander og ingefær med vann og saften av sitronen.
- Surr løken i litt olje, ta løken opp fra pannen. Brun kjøttet i samme olje på høy varme. Tilsett løk, kokosmelk, vann og halvparten av blandet krydderurtemasse.
- Kok opp og la det småkoke ca. en time.
- Smak til med salt og pepper. Ha i maizenamel til jevning, om nødvendig.
- Tilsett resten av krydderurtemassen før servering.
Serveres med kokt ris. Nanbrød og mangolassi smaker ypperlig til.
Ovnsstekte vårruller
Etter inspirasjon fra Enestaaendemat.no
4 porsjoner
Ingredienser
100 g ribbe uten bein og svor
50 g finkuttet/revet gulrot
50 g finkuttet kål
1 ss finhakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
1 ss finhakket ingefær
1 ss finhakket chili (kan sløyfes)
2 ss woksaus av valgfritype
Salt og pepper
Olje til steking
6-8 stk. vårrullpapir
Vann
2 ss olje (soya, raps eller solsikke)
1/2 ts sesamolje
Slik gjør du
- Skjær ribbekjøttet i små terninger, og stek ribbebitene gylne. Ha i de andre ingrediensene. Og stek på middels varme til grønnsakene er blitt møre. Avkjøl.
- Legg 1-2 ss fyll midt på vårrullpapiret. Brett vårrullen sammen som en konvolutt. Fukt siste brett med litt vann (eller et pisket egg) slik at vårrullen blir “forseglet”.
- Legg de ferdige vårrullene på bakepapir, på et stekebrett. Bland 1 ss olje (soya, raps eller solsikke) med 1/2 ts sesamolje.
- Pensle hver vårrull godt med oljeblandingen. Stekes gylne og sprø i ovnen på 200 grader i 15 minutter.
Krydret appelsinkalkun
4 porsjoner
Ingredienser
4 ss olivenolje
1 -1,5 kilo kalkun i deler– gjerne kalkunlår
4 sjalottløk
1 kanelstang
1 laurbærblad
2 ts hele korianderfrø
1 ts hel rosepepper
2 ts hel svart pepper
8 dl hønsebuljong
3 ss flytende honning
2 appelsiner
Slik gjør du
- Ha oljen i en kjele, med lokk som tåler stekeovn, og brun kalkunbitene i det. Ta kalkunen ut av kjelen.
- Hakk løken fint, og stek den gyllen og myk i kjelen.
- Rist korianderfrø, svart pepper og rosepepper i en middels varm stekepanne i noen minutter. Knus disse krydderne i en morter.
- Ha kalkunen i kjelen sammen med krydder; pepperblandingen, kanelstang og laurbærblad.
- Tilsett buljongen. Forvarm stekeovnen til 120 grader.
- Varm retten opp til kokepunktet. Sett lokk på kjelen og sett kjelen inn i stekeovnen.
- La kjelen stå i stekeovnen i rundt 1,5 time. Kjøttet skal være så mørt at det nærmest faller fra hverandre. Ha honning over retten, og la den småputre i 10-15 minutter.
Server med godt brød eller couscous.
Piroger
Ingredienser
3 dl melk
100 gram smør
50 gram gjær
3 egg
12-14 dl hvetemel
1 egg til pensling
Fyll:
6 sjalottløk
600 gram medisterdeig
1 dl valgfri ferdig saus – gjerne barbeque eller chili
16 skiver gulost
Slik gjør du
- Smelt smør i en kjele. Hell i melken og varm blandingen til 37 grader.
- Rør ut gjæren i litt av melkeblandingen. Tilsett resten av melken, egg og mesteparten av melet.Arbeid deigen glatt og smidig.
- Sett deigen til heving under et bakeklede på et lunt sted i en halvtime.
- Skrell og hakk løk. Fres løken i litt olje sammen med medisterdeigen. Bland i ønsket saus.
- Del deigen i 16 deler og kjevle hver del i en tynn og oval leiv.
- Legg 3-4 ss fyll langs midten. Ha eventuelt på ost. Rull sammen pirogene, og pensle deigkantene med vann og press sammen.
- Legg pirogene med skjøten ned på en bakeplate med bakepapir.
- La dem heve i ti minutter. Pensle med vispet egg, og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.