Smaksatt vann
Væske er viktig i sommervarmen, og vann er den aller beste tørstedrikken. Smaksatt eller infusert vann er lekkert, friskt og trendy. Vi er heldige som har godt, friskt vann rett ut av springen her i landet, men det er ikke noe i veien for å leke seg litt med morsomme og spennende smakstilsetninger. Det er ikke mye som skal til for å gi vannet et litt annet preg. Frukt, bær og grønnsaker er populære smakssettere på vann. Blomster, urter og krydder dufter kanskje mer enn de smaker, men vi spiser og drikker med øynene også, og lekkert er det!
Oppbevar vannmuggene i kjøleskapet, så har du ingen unnskyldning for ikke å velge vann i varmen.
Forslag til smakstilsetninger:
Urter, krydder og blomster
Rosmarin, mynte, sitronmelisse, basilikum, lavendel, sitronverbena, persille, timian, kamille, stevia, koriander, salvie, roseblader, agurkurt, hibiskus, vaniljestang, kardemomme, kanelstang, svart pepper, ingefær, blomkarse, tusenfryd mm.
Frukt, bær og grønnsaker
Blåbær, bjørnebær, jordbær, bringebær, fersken, aprikos, pære, eple, moreller, kirsebær, appelsin, lime, sitron, grapefrukt, ananas, vannmelon og andre melonsorter, mango, klementin, kiwi, granateple, gulrot, stilkselleri, gulrot, fennikel, paprika, chili mm
Andre ting du kan tilsette vannet
Kokosvann, chiafrø, søtningsmiddel, kullsyrevann, isbiter
Hvordan gjør jeg det?
Det er ingenting som er rett eller galt når man vil sette smak på vann, og det er vanskelig å oppgi mål – mye eller lite smak, bare sitron eller fem forskjellige smaker? Det er helt opp til deg og det du liker. Men for å få mest mulig ut av smaken kan det være lurt å gni på urtene og rive dem med hendene for å frigjøre smaksstoffene bedre, og forsiktig klemme på frukten slik at saften blander seg med vannet.
Fyll en mugge med de ulike smakene du har valgt, og fyll opp med vann. Server med en gang, eller sett kaldt til servering – jo lenger det står, jo mer smak får vannet. Fyll muggen etter hvert som vannet blir drukket opp. Smakstilsetningen holder minst 3-4 dager.
Tips til gode kombinasjoner
Grapefrukt, sitron og timian
Agurk og mynte
Jordbær, sitron og basilikum
Appelsin og bringebær (eller bjørnebær)
Blåbær og lavendel
Eple og kanel
Grapefrukt og rosmarin
Pære, vanilje og kanel
Fersken og vanilje
Vannmelon og grønn chili
Villbringebær og roseblader
Mango og mynte
Gulrot, ingefær, sitron og eple
Kirsebær, lime og mynte
Appelsin, kanel og ingefær
Ananas, jordbær og vanilje
Pære og lavendel
Ananas og ingefær
Agurk og kiwi
Jordbær og rosmarin
Pære og salvie
Appelsin, hibiscus og vanilje
Klementin, timian og pepper