Påskequiz om egg
Påsken er høysesong for quiz – og ikke minst eggets høytid. Her har vi samlet 15 spørsmål om egg som hele familien kan prøve seg på. Ta quizen og se hva du kan!
- Hva har egget med påske å gjøre?
- Hva kom først høna eller egget?
- Vi spiser ca. ½ egg om dagen til hverdags, men hvor mye spiser vi i påsken?
- Vi nordmenn elsker egg, men hvor i Norge finner du de som spiser mest i året?
- Hvor stammer dagens tamhøns egentlig fra?
- Når spredde høns seg til Norge?
- Hvilke eggeretter er mest populære i påsken?
a) Hardkokt egg i skiver
b) Bløtkokt/hardkokte egg i eggeglass
c) Eggerøre - Hvor mye egg produseres i Norge i løpet av et år?
a) ca. 44.000 tonn
b) ca. 64.000 tonn
c) ca. 84.000 tonn - Hva veier et egg?
a) 58 gram
b) 63 gram
c) 65 gram - Er det slik at brune høner legger alltid brune egg?
- Hva er de tre ulike produksjonsformer for egg?
- Hvorfor blir det noen ganger grønt rundt eggeplommen?
- Hvor lang koketid trenger et romtemperert egg for å bli perfekt hardkokt egg?
a) 6-7 minutter
b) 8-10 minutter
c) 10-13 minutter - Hvor mange kalorier er det i et egg?
a) 70 kalorier
b) 80 kalorier
c) 90 kalorier - Hvor mange egg legger høner i uka, i gjennomsnitt?
a) 4-5 egg
b) 6-7 egg
c) 8-10 egg
Svar:
- Egget er et symbol på nytt liv. Påskeegget er en levning fra den førkristne vårfesten, der egget symboliserer livet.
- Det var uten tvil egget som kom først! Egget er helt EGGstraordinært, og har eksistert i lange tider, lenge før høna meldte sin ankomst. Tenk på at hønas «forfedre» også la egg. I følge evolusjonsteorien så har fuglene utviklet seg fra dinosaurene som også la egg. Her er det altså ingen tvil.
- Hver nordmann spiser ca. 1 egg hver dag i påsken, fra skjærtorsdag til og med 2. påskedag. Dette tilsvarer i overkant av 26 millioner egg.
- Det ser ut som man spiser egg oftest i Oslo og Akershus. Fulgt av Midt-Norge/Nord-Norge.
- Sør- og Sørøst-Asia (India).
- For cirka 2 000 år siden.
- Bløtkokt/hardkokte egg i eggeglass.
- 64.000 tonn
- Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram og består av omtrent 57 % eggehvite, 33 % eggeplomme og 10 % skall.
- Ofte er det samsvar mellom fargen på fjær og på eggene. Men, det er faktisk fargen på øreskiva til høna som avgjør fargen på eggene hun legger.
- Økologisk, frittgående og burhøns. Den vanligste driftsformen i Norge i dag er høns i frittgående systemer.
- Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig, men kan skyldes to ting: egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt eller at egget er kokt for lenge.
- 8-10 minutter
- Et gjennomsnittlig egg inneholder cirka 80 kalorier.
- I naturen vil en rød jungelhøne, verpehønas stammor, legge omkring 8-9 egg før hun ruger dem ut til kyllinger, og flere fuglearter har flere kull i løpet av sommerhalvåret. Dagens verpehøner legger omtrent 6-7 egg i løpet av uken.