Påskequiz om egg

Påsken er høysesong for quiz – og ikke minst eggets høytid. Her har vi samlet 15 spørsmål om egg som hele familien kan prøve seg på. Ta quizen og se hva du kan!

  1. Hva har egget med påske å gjøre?

  2. Hva kom først høna eller egget?

  3. Vi spiser ca. ½ egg om dagen til hverdags, men hvor mye spiser vi i påsken?

  4. Vi nordmenn elsker egg, men hvor i Norge finner du de som spiser mest i året?

  5. Hvor stammer dagens tamhøns egentlig fra?

  6. Når spredde høns seg til Norge?

  7. Hvilke eggeretter er mest populære i påsken? 

    a) Hardkokt egg i skiver
    b) Bløtkokt/hardkokte egg i eggeglass
    c)  Eggerøre

  8. Hvor mye egg produseres i Norge i løpet av et år?

    a) ca. 44.000 tonn
    b) ca. 64.000 tonn 
    c) ca. 84.000 tonn

  9. Hva veier et egg?

    a) 58 gram
    b) 63 gram
    c) 65 gram

  10. Er det slik at brune høner legger alltid brune egg? 

  11. Hva er de tre ulike produksjonsformer for egg?

  12. Hvorfor blir det noen ganger grønt rundt eggeplommen?

  13. Hvor lang koketid trenger et romtemperert egg for å bli perfekt hardkokt egg?

    a) 6-7 minutter
    b) 8-10 minutter
    c) 10-13 minutter

  14. Hvor mange kalorier er det i et egg?

    a)      70 kalorier
    b)      80 kalorier
    c)      90 kalorier

  15. Hvor mange egg legger høner i uka, i gjennomsnitt?

    a) 4-5 egg
    b) 6-7 egg
    c) 8-10 egg

Svar:

  1. Egget er et symbol på nytt liv. Påskeegget er en levning fra den førkristne vårfesten, der egget symboliserer livet.
  2. Det var uten tvil egget som kom først! Egget er helt EGGstraordinært, og har eksistert i lange tider, lenge før høna meldte sin ankomst. Tenk på at hønas «forfedre» også la egg. I følge evolusjonsteorien så har fuglene utviklet seg fra dinosaurene som også la egg. Her er det altså ingen tvil.
  3. Hver nordmann spiser ca. 1 egg hver dag i påsken, fra skjærtorsdag til og med 2. påskedag. Dette tilsvarer i overkant av 26 millioner egg.
  4. Det ser ut som man spiser egg oftest i Oslo og Akershus. Fulgt av Midt-Norge/Nord-Norge.
  5. Sør- og Sørøst-Asia (India).
  6. For cirka 2 000 år siden.
  7. Bløtkokt/hardkokte egg i eggeglass.
  8. 64.000 tonn
  9. Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram og består av omtrent 57 % eggehvite, 33 % eggeplomme og 10 % skall. 
  10. Ofte er det samsvar mellom fargen på fjær og på eggene. Men, det er faktisk fargen på øreskiva til høna som avgjør fargen på eggene hun legger. 
  11. Økologisk, frittgående og burhøns. Den vanligste driftsformen i Norge i dag er høns i frittgående systemer.
  12. Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig, men kan skyldes to ting: egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt eller at egget er kokt for lenge. 
  13. 8-10 minutter
  14. Et gjennomsnittlig egg inneholder cirka 80 kalorier.
  15. I naturen vil en rød jungelhøne, verpehønas stammor, legge omkring 8-9 egg før hun ruger dem ut til kyllinger, og flere fuglearter har flere kull i løpet av sommerhalvåret. Dagens verpehøner legger omtrent 6-7 egg i løpet av uken.