Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bløtkake

Norske bløtkaker

Bløtkake med hjemmelaget sukkerbrød er typisk norsk, og vi serverer den i alle mulige festlige anledninger. Bløtkaken er en selvfølge til bursdager så vel som alle livets store dager.

Sukkerbrød kan sammenlignes med en uslepen diamant fordi den kan forandres fra et anonymt bakverk til et feiende flott blikkfang på et festbord ved at den fylles med smakfulle kremer og dekkes med pisket krem og fristende bær. Dekker vi bløtkaken med marsipan regnes den fortsatt som en bløtkake, og til festlige anledninger benytter vi gjerne anledningen til å skrive jubilantens navn, alder, «Gratulerer» eller andre hilsninger på kaken.

Bløtkake med hjemmelaget sukkerbrød er typisk norsk, og noe av det beste du kan servere dine gjester.

Marit Løvbrøtte, MatPrat

De viktige luftboblene

Når vi pisker egg til sukkerbrød utnytter vi eggets evne til å heve. Ved pisking dannes tusenvis av mikroskopiske luftbobler, noe som gir et høyt og luftig sukkerbrød.

Grunnoppskriften på sukkerbrød er 30 g sukker og 30 g hvetemel per egg. Bruk en gramvekt, og ikke slump med mål og vekt.

For å få et høyt volum på eggedosisen lønner det seg å bruke romtempererte egg i stedet for egg som kommer rett fra kjøleskapet. Pisk i en passe stor, og ikke for vid bolle som er avrundet i bunnen.

Når du kan skrive "Ole" i eggedosisen er den stivpisket nok.

"3 bokstavtipset" er en grei pekepinn på hvor lenge vi skal piske. Ta opp vispen og skriv Ole med det som renner fra vispen. Hvis o-en står igjen når e-en er ferdigskrevet er eggedosisen klar.

Hell røren fra side til side i springformen. Da blir melet jevnt fordelt.

Tilsett siktet hvetemel og bakepulver og vend det forsiktig inn i eggedosisen med slikkepott. Rør ut alt melet, men ikke så mye at luften går ut av eggedosisen. Hell røren i en smurt springform 22-24 cm i diameter, gjerne litt sikk-sakk for å unngå at alt det tunge melet havner i midten.

Fyll formen 3/4 full og stek kaken umiddelbart på 160-170 °C i ca. 45 minutter på nederste rille.

Avkjøl sukkerbrødet på rist, slik at dampen kommer ut og ikke gir rårand i sukkerbrødet.

Den varme temperaturen i stekeovnen gjør at luftboblene i eggedosisen utvider seg og hever sukkerbrødet. Etterhvert stivner luftboblene, og gir et stabilt sukkerbrød. Dersom du har opplevd at sukkerbrødet synker ned på midten, var trolig årsaken at sukkerbrødet ikke tilstrekkelig stekt. La kaken stå noen minutter før du tar den ut av formen.

Å fylle kaken

Et lite triks for å få en bløtkake som er jevn rundt det hele er å skjære et lite snitt vertikalt på sukkerbrødet. Da får du en stripe oppover langs siden som er lysere enn resten.

Del sukkerbrødet i tre jevne bunner. Sørg for at kakebunnene legges sammen slik at disse små hakkene i sukkerbrødbunnene ligger over hverandre når du fyller kaken. Da blir kaken rett og fin. En sagkniv uten for grove tenner, for eksempel en brødkniv, er et godt hjelpemiddel når man skal dele sukkerbrødet i jevne bunner.

Sukkerbrødet bør dynkes før det fylles, og til det kan man bruke enten melk, lake fra hermetisk frukt eller likør. Bruker man likør bør det være en smak som matcher fyllet i kaken.

Når du skal dekke en kake med krem kan det være nyttig å bruke en kakepalett, eller palettkniv som den også kalles.

Alle har sin personlige favoritt til fyll i bløtkaken. Krem, jordbær og banan er en klassisk kombinasjon, men det finnes mange andre vellykkede smakskombinasjoner. For eksempel et lag med eggekrem og neste lag med et strøk syltetøy toppet med pisket krem. Ulike fromasjer er også godt egnet fordi de ikke synker så lett sammen, og gjør kaken høy og flott. Selv sjokoladekrem kan brukes i et lyst sukkerbrød.

Gode smakskombinasjoner i bløtkake

  • Jordbær, banan og pisket krem
  • Rabarbrakompott og lemon curd
  • Limefromasj og jordbær
  • Rabarbra- og jordbærfromasj
  • Kremfyll med eplemos og valnøtter
  • Romkrem og bringebær
  • Solbærfromasj og sjokoladekrem

Krem eller marsipan

Det mest vanlige er antagelig å dekke bløtkaken med pisket krem, og det kan gjøres på et utall måter enten man glatter kremen med en palettkniv eller sprøyter ut et mønster med ulike tipper i en sprøytepose. Man kan også dekke sidene med pisket krem og toppen med friske bær, gelélokk, kakekrem eller sjokoladeglasur.

Trikset med  å unngå folder i marsipanen rundt kanten på kaken er å forsiktig strekke og forme marsipanen.

På samme måte kan man enten dekke hele kaken med marsipan, eller man kan dekke sidene med marsipan og toppen på samme måte som til en kremkake. Mange strever litt med å få et glatt og fint marsipanlokk over kaken. For best mulig resultat bør du kjevle marsipanen selv, istedet for et ferdig utkjevlet marsipanlokk. Noen foretrekker melis til utkjevling, mens andre bruker mel. Form marsipanen med håndflatene, slik at den strekke og forme marsipanen, slik at du unngår folder i marsipanen langs sidene.

Denne 17. maikaken er dekket med staver av marengs langs sidene. Enkelt og svært dekorativt!

En annen måte å dekke og pynte kaken på er å dekke sidene med stenger av marengs, mens toppen bugner av bær og bittesmå pikekyss. En slik kake i rødt, hvitt og blått er den perfekte 17. maikaken!

Et siste alternativ er at man kan dekke bløtkaken med sukkerpasta. Det har vi ingen tradisjoner for her i landet, men det kommer mer og mer, og brukes for eksempel til hvite, amerikanske bryllupskaker.

Siste finish

En liten, rund tipp brukes her til å pynte kantene langs stripene med sukkerpapir.

Baker du mye er det lurt å investere i et sett med sprøytetipper. Med de ulike tippene kan du pynte kaker og cupcakes på utallige måter.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB11 15.12.2024 02:29:26