Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Italiensk pizza med kylling og mozzarella

Mer enn bare pizza

Pizza er en italiensk pai som består av en bunn, hovedsakelig laget av hvete, med ulikt fyll på, som for eksempel tomat, ost og/eller kjøtt. Retten kommer opprinnelig fra Italia med tynn bunn, men er blitt videreutviklet i USA med tykkere bunn og mer fyll og har derfra spredd seg til store deler av verden.

Pizzaer er som regel runde og har fyllet oppå, men det finnes også andre varianter som for eksempel firkantede bunner eller at bunnen er brettet og lukket rundt fyllet (calzone). Pizza spises over hele verden i alle mulige sammenhenger, enten hjemmelaget, stekt frossenpizza eller ferdiglaget på pizzeria/restaurant som tas med eller spises der.

Den italienske pizzaen

I den italienske pizzatradisjonen bruker man en svært tynn bunn og retten blir stekt på kort tid ved høy temperatur, ofte i en spesiell vedfyrt ovn, noe som gir en sprø skorpe. Tradisjonelt brukte man det man hadde i huset til å ha på pizzaen, for eksempel en tomat, noen oliven og litt ost. Visse kombinasjoner ble fastsatte typer og har fått navn, for eksempel Napoletana, Margherita og Quattro Stagioni.

Den amerikanske pizzaen

Det var italienere som flyttet til USA som innførte retten der, men de gjorde også noen endringer. Pizzabunnen ble tykkere og mykere, og man økte mengden av fyll og antallet ingredienser i fyllet. I stedet for å ha osten under resten av fyllet ble det vanlig med et tykt lag med ost over resten.

Den flate formen på pizzaen gjør den lette å frakte både kald og varm. Dermed er pizza blitt en enkel og populær type hurtigmat, som man kan nyte både hjemme og ute, levert med bud eller laget selv.

(Kilde: Wikipedia)

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB11 30.05.2024 08:01:09