Fra denne alderen kan barnet læres litt mer avanserte matlagingsteknikker. Et godt tips er å kjøpe inn et eget utstyrssett til barnet, for eksempel kniver tilpasset aldersgruppen. Gi barnet god opplæring i hvordan man skal holde en kniv (se artikkel om hva barn bør lære før de starter), og vær i nærheten når den er i bruk.
Lær også barnet at kniven og skjærefjølen må vaskes mellom jobbing med ulike matvarer som grønnsaker og kjøtt. Om du er usikker på om ditt barn er modent nok til å bruke en skarp kniv, så vent litt med å introdusere kniven. Det er også på tide å øve seg på ulike kjøkkenuttrykk som f. eks. kutte, rive og hakke, og forskjellen på røre, vipe og piske. Nå bør håndvask gå automatisk.
Forslag til aktiviteter:
- Lese en enkel oppskrift med framgangsmåte høyt.
- Kutte ulike matvarer og klippe urter med redskap tilpasset barn.
- Knekke og vispe sammen egg.
- Lær dem en god teknikk for å skrelle banan, appelsin og klementin.
- Smøre smør eller annet mykt pålegg på brød.
- Bruke kakeformer (til f.eks. pepperkaker).
- Smuldre sammen smør og mel til paideig med hendene.
- Røre sammen røre og smøre kakeformen.
- Gjøre de fleste arbeidsoppgavene i en oppskrift med voksenhjelp. Måle opp ulike enheter som dl eller gram.
- Dekke på og ta ut av bordet.
- Øve seg på å legge på middag på tallerkenen selv. Lag en regel om at man skal prøve å bruke tallerkenmodellen:1/3 kjøtt, fisk eller kylling, 1/3 poteter, pasta eller ris, og 1/3 grønnsaker, og aldri legge på mer enn man klarer å spise opp.
- Kjenne igjen ulike råvarer og redskaper.