Hvilken fisk skal jeg velge?
Vet du hvilke fiskeslag du bør velge med tanke på bærekraft? I denne oversikten ser du hvilke skalldyr eller fiskesorter det er greit å spise mye av, hvilke som er ok å spise en gang i blant, og hvilke arter som er rødlistet og derfor ikke bør spises med tanke på bærekraftig havbruk.
Dette er de beste valgene
- Blåskjell
- Hyse / kolje
- Kamskjell
- Kongekrabbe/Kamtsjatkakrabbe
- Laks som er ASC-sertifisert
- Makrell
- Regnbueørret som er ASC-sertifisert
- Reker
- Sei
- Sild
- Stillehavsøsters
- Torsk /skrei fisket i Norskehavet og Barentshavet
- Tropiske reker/scampi som er ASC- eller MSC-sertifisert
OK valg
- Ansjos
- Blåkveite
- Brosme
- Flatøsters
- Kveite som er fisket nord for Stadt
- Kveite (oppdrett)
- Laks (oppdrett)
- Lange
- Pollock (Alaska)
- Regnbueørret (oppdrett)
- Rødspette
- Sjøkreps
- Taskekrabbe
- Tunfisk (på boks)
Rødlistede skalldyr og fiskesorter
- Kveite fisket sør for Stadt
- Torsk (kysttorsk nord for 62 °N og Polartorsk)
- Tunfisk (blåfinnet og gulfinnet. Alle produkter som ikke er MSC-merket)
- Norsk hummer
- Blåsteinbit (det finnes tre arter steinbit i norske farvann: gråsteinbit, flekksteinbit og blåsteinbit. Barentshavet er det viktigste området for flekksteinbit og blåsteinbit, mens gråsteinbit har en mye videre utbredelse langs hele norskekysten og i Nordsjøen).
- Haier (pigghå, brugde og håbrann)
- Skater
- Breiflabb
- Ål
- Blålange
- Polartorsk (det har de siste årene ikke blitt drevet fisk av polartorsk verken i Norge eller Russland)
- Vanlig uer (de andre uerartene i norske farvann (snabeluer og lusuer) er ikke truet. Det skilles ikke mellom artene i forbindelse med fiske)
- Tropiske reker/scampi (bør unngås på grunn av svært miljøskadelig fangst som truer koraller, havbunn, mangroveskoger og kystmiljø)
Hva betyr sertifiseringene?
I: ASC-sertifisering: en global standard for miljøsertifisert havbruk https://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/havbruk/miljostandard/asc/
MSC-sertifisering: Fiskeristandarden måler bærekraften til fiskerier som driver med villfangst. Standarden er åpen for alle fiskerier https://www.msc.org/om-oss-no/standarder-og-metodikk
Kilder:
Havforskningsinstituttet http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/norskehavet/miljotilstanden-i-norskehavet/sarbare-og-truede-arter-og-naturtyper/truede-arter-og-naturtyper-i-norskehavet/sarbare-og-truede-arter-og-naturtyper-i-norskehavet/PrintPage
WWF https://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/sjomatguiden/