Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hva-barn-bor-laere-for-de-starter-312851-7

Hva barn bør lære før de starter

Trygghet er viktig på kjøkkenet. Erfaring og alder spiller selvfølgelig inn på barnets matlagingsferdigheter og hvor godt barnet håndterer bruk av kjøkkenutstyr og maskiner. For at barn skal mestre bruk av kjøkkenet på en trygg og forsvarlig måte, trengs det en opplæring fra din side. Her kan du lese om hva barna bør lære seg før de slippes løs på kjøkkenet.

Skarp kniv

Gi gjerne barnet ditt sin egen lille kniv. Har de en god skarp kniv er det mindre risiko for å kutte seg. Det første barnet må lære seg er hvordan man holder kniven på en trygg måte, og at de aldri skal skjære mot seg selv. Når de bruker kniven er det viktig med en skjærefjøl som underlag. Lær dem gjerne at fjøla ligger ekstra stødig og godt dersom man legger en godt oppvridd kjøkkenklut under. For å unngå kuttskader bør barnet lære seg å bruke “klo-grepet”: Fingrene bøyes innover, slik at faren for å skjære seg i fingertuppene blir mindre.  

Bruk av riktig fjøl

For å unngå uønskede bakterier i maten, er det viktig med god hygiene og vask av fjøler, eller rett og slett bruke ulike fjøler til de forskjellige råvarene underveis i matlagingen. Dette kan løses ved å ha skjærefjøler i forskjellige farger, hver til sitt eget formål. Grønn fjøl til frukt og grønt, rød til rått kjøtt, blå for fisk og hvit til ferdig, varmebehandlet kjøtt. Fargene hjelper barna med å huske hvilken fjøl som skal brukes!

Har du ikke flere skjærefjøler og kniver på ditt kjøkken, er det viktig å lære barna at kniver og skjærebrett skal skylles godt med varmt vann underveis i matlagingen. Dette gjelder spesielt når man veksler mellom å skjære opp frukt og grønt, kjøtt, fisk og ferdig, varmebehandlet kjøtt. 

Steking på kokeplate

Alle kokeplater varierer i varme og styrke. Noen går fra 1-3, andre fra 1-9 og så videre. Selv med kokeplater som går fra 1-9, vil styrken variere fra merke til merke. Derfor bør du lære barnet ditt hva som er svak, middels og sterk varme på kokeplaten som finnes i ditt hjem. Barnet bør forstå at bruk av høy varme kan føre til at maten svir seg. Foreldre bør være til stede, til man ser at barnet mestrer stekingen.

Koking

Barnet må mestre bruk av kokeplatene. Barnet bør ikke gå fra kjelen under oppkoking. Bruk av sterk varme, kan føre til at det koker over. Du bør lære barnet ditt å justere varmen ned om dette skjer. Grytekluter og votter er greit å ha for at barnet ikke skal brenne seg når han eller hun for eksempel skal helle ut kokende vann i vasken. Gi gjerne barnet ansvar for koking av pasta eller poteter neste gang du lager middag, da får barnet øvet seg litt mens du er tilstede.

Bruk av stekeovn

Stekeovn er en relativt enkel tilberedningsmåte, men for barn som aldri har brukt en stekeovn, trengs det litt hjelp i starten. Lær barnet å ta ut alle stekebrett fra stekeovnen før de setter den på. Vis hvordan man slår på over- og undervarme, samt varmluft, og hvordan de stiller inn varmegradene. Riktig bruk av grytekluter og – votter er nødvendig for at de ikke skal brenne seg. Videre er det viktig at barnet vet hvor og hvordan de kan sette varme brett eller former på benken, før disse tas ut av ovnen.

Blender, stavmikser, foodprosessor og kjøkkenmaskin

Det viktigste å tenke over her er sikkerheten.  Skarpe blader på blender og stavmikser kan være skummelt i nærheten av små barnehender. Lær barnet ditt at man ikke skal ta på knivene, spesielt ikke når stikkontakten er i. Det er også viktig at lokket alltid sitter godt på, før man setter i stikkontakten og kjører blenderen. Barnet bør få opplæring i å bruke de ulike maskinene før barnet kan mestre de ulike oppskriftene hvor disse maskinene blir brukt. 

Tidtaker eller tidsur

Sørg for å ha en tidtaker på kjøkkenet. Et tidsur eller en nedtellingsfunksjon på mobil, eller nettbrett, hjelper barnet å holde tiden underveis i matlagingen. Tidtakeren kan også hjelpe barnet slik at maten ikke blir glemt på kokeplaten eller i stekeovnen.

Restemat

Barnet bør lære å ta vare på maten på en god måte. Hvordan den oppbevares riktig både før og etter matlagingen, og hvordan man kan bruke opp restene slik at mindre mat havner i søpla. Legg til rette for at barnet kan bruke restene fra gårsdagens middag, eller kok opp litt ekstra ris eller pasta, slik at de kan lage seg et enkelt måltid etter skoletid. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12010, server:MP-PRD-WEB14 07.11.2024 02:10:09