Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Cecilie Maske

- Det kommer ikke noe julematpoliti og tar deg

Både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er nordmenns julefavoritter. Tradisjoner er viktige for oss, særlig i høytider og andre merkedager. Det betyr ikke at ribbe med hvitløk, pinnekjøtt med sukker eller helt nye retter ikke kan få æren av å havne på årets juletallerken.

- De fleste liker ikke å tulle med julematen, her er vi tradisjonstro og vil helst ikke prøve så mye nytt, sier kokk i MatPrat, Cecilie Maske.

For det er stor sannsynlighet for at du vil spise noe på julaften du selv fikk servert som barn. Og slik dine foreldre lagde julematen, vil du også trolig lage det.

Jeg heier på å være litt mer nysgjerrig her. Det var jo nesten revolusjonerende når noen fant på å dampe pinnekjøttet på mandelpoteter i stedet for på pinner.

Cecilie Maske

Hun foreslår å dampe pinnekjøtt i øl eller hvitvin, for en litt annen smak. Det tilfører en friskhet som er nydelig sammen fett og salt. 

- Noen drysser sukker på og glaserer det, det blir en deilig kontrast til det salte kjøttet.

Kokken mener at ribba gjerne kan rockes opp med hvitløk og asiatiske smaker som chili, soya og ingefær.

- Blir dette en for stor forandring på selve julekvelden, så test det ut før eller etter jul. Det er gøy å prøve kjente og kjære retter i ny drakt!

Rosenkål til ribbe

Julematen vår har gjerne det samme faste tilbehøret.  For hvem kan se for seg pinnekjøtt uten kålrabistappe? Eller ribbe uten surkål? Lutefisk uten sennepssaus?

- Kålrabistappa er der av en god grunn. Ikke bare smaker den deilig i seg selv, men pinnekjøttet trenger den søte kålrabistappa for å balansere saltet, forklarer Maske.  

For de som ønsker en tvist, foreslår hun å tilsette litt gulrot i stappa, både for mer sødme og litt andre farger. Til ribba foreslår hun et helt nytt tilbehør.

- Man kan fornye seg bittelitt på julaften ved å lage surkålen eller rødkålen selv og smake den til med noe ekstra. Eller våg å erstatte surkål med rosenkål, som er nydelig til ribba. Og rosenkålen kan du løfte på mange ulike måter, for eksempel stekt med tranebær og nøtter.

Nettopp tilbehøret er det aller viktigste for mange som skal spise lutefisk. Ertestuing må være med, og man kan krangle om den skal være gul eller grønn. Hva med å servere en stuing av frosne, ferske erter til i år? For andre er sennepssausen et must. Kanskje det kunne gå an å bruke karri isteden? spør Maske og forteller at hun har fått servert både tyttebærsyltetøy og sylteagurk til lutefisken.

Vi tør mer med rester

Mer drastiske endringer våger vi nok først i romjula, da leker vi oss med restene med pinnekjøtt og ribbe.

- Når vi spiser julemat utenom selve julaften og helligdagene, er det lavere terskel for å eksperimentere. Og det gir en ypperlig anledning til å få spist opp rester av ribbe og pinnekjøtt, for her er det mange digge resteretter, sier kokken.

Hennes favoritter er luftige buns som sammen med hvitløk, chili, soya og ingefær tryller frem nye sider ved pinnekjøttet fra julaften. Nudler med sprø grønnsaker og pepperglaze er en annen variant for pinnekjøttet. Maskes vinner til rester av ribbe er glasert ribbe med hoisinsaus på toast.

- Ribbesandwich med frukt og valnøtter er også lekkert på lunsjbordet, og her trenger ikke ribberestene varmes, sier hun.

-Viktigst å velge noe en selv liker

Selv om noen veldig kjente juleretter topper statistikken, er det mange gode alternativer for den som har lyst på noe annet. Kokken selv spiser gjerne tre ulike fiskeslag i en fin flette og fløtekokt spinat på julaften.

- Slik ble det for mange år siden da barna var små. Vi testet ut både ribbe og pinnekjøtt, men barna ville spiste bare julepølse. Selv var jeg sugen på noe helt annet etter en hel julebordsesong som kokk. Dermed ble det noe som alle kunne like og som vi bare lager denne ene dagen i året. Jeg bruker ørret, kveite og uer, tre fiskeslag som er lette å skjære i strimler, og som kler hverandre i smaken.

For de som ønsker en fin julemiddag som er litt på siden av det helt tradisjonelle, har Maske mange forsalg. Hun trekker frem skinkestek, kalkun, and, rype, reinsdyrstek, røye eller hummer som gode alternativer.

Av vegetarretter er det også mye godt å velge mellom.  Bakt blomkål med nøttesmør, store grillede portobellosopp toppet med blåmuggost og nøttestek er en fin julemiddag verdig, ifølge kokken.

Maske synes det aller viktigste er at du velger noe du selv liker, og gjerne noe som du spiser bare denne ene dagen i året.

- Her er det ikke noe som er rett eller galt. Det kommer ikke noe julematpoliti og tar deg, sier hun og ler.

- Men det må være litt fest når det er jul!

Sist oppdatert: onsdag 4. desember 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB13 20.04.2024 13:27:20