Charcuterie - tapas på en lekker måte

Lekre fat som bugner av skinker, oster, frukt og annet snacks trekkes frem som en av de hotteste trendene i år. Det er bare fantasien som setter grenser, og uteseende er minst like viktig som smakene - så her kan du la kreativiteten blomstre. 

-Såkalte charchuterie-boards skal se innbydende og lekre ut, og det skal ofte være overdådig. Et charcuterie brett er litt som klassiske skinke- eller ostefatet tatt til nye høyder, og det er masse rom for å leke seg og ta litt av, sier matrådgiver i MatPrat, Anette Hansen.  

Tenk deg et brett eller en fjøl med oster, kjeks, skinker, spekepølse, oliven og andre godsaker pent plassert inntil hverandre. Det blir som et lite mini-tapasbord på en fjøl.  

- Genialt, både når du skal servere snacks til dine nærmeste eller ha noe lekkert og smakfullt til 17.mai frokosten eller tapasbordet, eller en annen festlig begivenhet. Litt av poenget med et charcuterie - board, er at det skal se like bra ut som det smaker. Så, legg litt sjel i det, og vær kreativ!

Her er noen gode tips på veien:

Tenk først på hvor stort selskapet er, og velg en liten fjøl om dere er få eller en stor om dere er mange. Noen små, pene skåler eller glass kan være greit å ha til syltetøy, chutney eller andre bløte råvarer. Forsøk å se for deg brettet visuelt før du starter - hva ønsker du? Skal det ha et fargetema? Skal det være et klassisk ost- og skinke brett med alle smakene som hører til, eller kanskje være en frokost variant - med vafler, pannekaker, bær og sirup? Mulighetene er mange! Og, legger du en liten plan først er det enklere å få et visuelt, pent resultat - samtidig som smakene harmonerer. 

Til 17.mai kan det være fint å tenke at fargene på brettet skal gå i rødt, hvitt og blått. 

Fatene kan du lett variere etter årstid. Det er også lurt å tenke på hvilke råvarer som er i sesong. Ekstra deilig er det jo å pynte med noen søte, norske jordbær når de er på sitt beste? 

Både spekemat, pølser og oster tåler litt tid i romtemperatur, så du kan bruke litt tid på kjøkkenbenken før det må serveres. Serveres det ute, bør det ikke stå lenge i solen. Og, husk å ta vare på maten dersom det blir noe til overs. Kanskje blir du sugen på litt kveldssnacks! Pakk oster, og skinker inn hver for seg, alternativt dekk til hele fatet - men husk da at kjeks ofte ikke holder seg sprø i kjøleskap.