Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Skinkebiff med grillet ananassalat

Biffkjøtt på grillen i sommer

Faktisk griller 9 av 10 nordmenn i perioden april til september. Både duften av grillen og den grillstekte maten, hyggen ved den felles tilberedningen og samværet omkring bordet høyner nytelsen av måltidet.

Vi nordmenn griller mest pølser, faktisk hele 86 % av oss legger pølser på grillen. Men det finnes mange spennende alternativer som også passer utmerket å grille. Så hvorfor ikke prøve en filet eller noen saftige biffer på grillen denne sommeren.

Grilling av hele fileter er faktisk enklere enn mange tror. Det handler bare om å være litt modig. Du trenger en grill som blir skikkelig varm, helst en som kan varmereguleres og som har lokk, for å oppnå fin varmeeffekt. Bruker du kullgrill, lønner det seg å ha grillkull bare på den ene delen av grillen, slik at du kan flytte kjøttet over på litt svakere varme underveis.

Har du gassgrill med hylle kan du flytte kjøttstykket opp på hyllen for å la det hvile seg litt. Husk og snu kjøttet ofte slik at det blir jevnt grillet, og bruk steketermometer for å få et topp resultat.
Fileten er rød ved 55-60 grader, rosa ved 60-65 grader og grå ved 70 grader.

Helstekt filet er en flott måte å servere en luksusmiddag på. Det gir en helt annen smaksopplevelse enn når den er delt opp i biffer. Råvaren er velsmakende og blir den behandlet på riktig måte, får man et skikkelig saftig og godt kjøttstykke som virkelig er festmat.

Når man skal grille biffer bør man passe på at stykkene ikke blir for tynne. Da er det lett for at biffene blir for fort stekt og kan lett bli tørre. Blant de beste biff-emnene har vi indrefilet, entrecôte, ytrefilet og mørbrad. Mange foretrekker entrecôte, da dette kjøttet er mer fettholdig enn filet og derfor blir ekstra saftig. Uansett er det viktig at fettet ikke skjæres bort før steking, da det er med på å gi god smak til kjøttet og gjør det saftigere.

Grilltips:

 • Bruk kun mørt kjøtt, indrefilet, ytrefilet, entrecôte eller mørbrad
 • Vent til kullet gløder før du griller
 • Kjøttet bør ha romtemperatur før det legges på grillen
 • For å unngå at kjøttet fester seg til risten kan du pensle den med olje
 • Kjøttet bør stekes på sterk varme først, slik at det får en fin stekeskorpe. La det stå og ettersteke på svak varme. Snu ofte.
 • Stikk aldri med kniv eller gaffel i kjøttet under grilling. Da forsvinner kjøttsaften.
 • La kjøttet hvile etter grillingen

Beregn ca. 250 g kjøtt per person

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB15 26.05.2024 18:04:31