Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt kalkunfilet 3d

Tilberedning av kalkun

Kalkunkjøtt egner seg utmerket til raske hverdagsretter og kan varieres i det uendelige.

Et måltid med kalkun tilfredsstiller både hverdags- og festinnstillte ganer. Å tilberede mat av kalkun er slett ikke vanskelig. Synes du det er lite oppskrifter på kalkun går det fint å bruke kyllingoppskrifter. Bytt ut kylling med kalkun

Helsteking

Sørg for at kalkunen er ordentlig tint. Tining av frossen kalkun tar ca. 2 døgn i kjøleskap (ta den ut av pappesken). Fjern innmatposen og legg kalkunen på rygg i en langpanne. Smelt smør og bland inn salt og pepper, pensle hele fuglen med blandingen.  Varm ovnen til 180 °C og sett kalkunen inn i ovnen. Sørg for at det er omtrent en knyttneves avstand opp til varmeelementet så den ikke blir brent på toppen. Beregn ca. ½ time steketid pr kilo. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen mellom bryst og lår. Når termometeret viser 68 °C er kalkunen ferdig stekt. Har du ikke steketermometer, kan du stikke en spiss kniv inn mellom bryst og lår og sjekke om saften som pipler ut er helt klar. Om den fortsatt er litt rosa, lar du kalkunen stå litt lenger i ovnen. La kalkunen hvile på kjøkkenbenken før den skjæres opp.

Kalkunfilet, kalkunbryst eller lårstek får det beste resultatet om de først blir brunet i smør og deretter settes i ovnen på 125 °C til steketermometeret viser 65 °C. La stykket hvile litt før det skjæres opp. Har du mange gjester kan du steke flere fileter på samme måten.

Pannesteking

Kalkunbiff stekes som alle andre biffer, strimler wokkes som kylling og svin, og en liten innerfilet blir omtrent som en kyllingfilet. Som med alt annet kjøtt er det viktig ikke å steke det for lenge, ellers kan det bli litt tørt. En biff stekes ca. 2 minutter på hver side på ganske god varme, og etterstekes under lokk på svak varme, ca. 4 minutter. Kalkunbiff kan godt være litt rosa inni.

I gryte

Spesielt kjøtt fra kalkunlår er ypperlig i gryteretter eller suppe. Skjær kjøttet fra bena, men behold gjerne skinnet på. Del kjøttet i passe store biter og brun bitene i smør eller olje i gryta. Tilsett vann eller buljong og resten av ingrediensene som skal med, og la det hele trekke til kjøttet er mørt.

I salat

Kjøtt som er kokt eller stekt er godt å ha avkjølt i salater. Bruk kalkunkjøtt på samme måte som kyllingkjøtt. Salater er en fin måte å bruke opp kalkunrester på.

Kjøttdeig

Særlig kalkunlår er supert å kverne eller hakke til kjøttdeig. Fjern skinn, bein og grove sener, og skjær kjøttet i grove biter. Bruk enten kjøttkvern eller hurtigmikser. For å lage kjøttboller, kjøttkaker eller andre retter med kalkunkjøttdeig kan du bruke samme oppskrift som for storfekjøttdeig. 

Nyttige steke- og koketips

Rett/del Mengde kjøtt pr. porsjon Tilberedningsmetode Kjernetemp. ferdig tilberedt
Kalkunfilet
uten skinn 750 g
200 g Brunes i stekepanne og stekes i ovn i ca. 1 time på 125 °C 65 °C
Kalkunfilet
med skinn 1500 g
200 g Brunes i stekepanne og stekes i ovn i ca. 2 timer på 125 °C 65 °C
Hel kalkun
5-7 kg
500 g Stekes i ovn i 1/2 time pr kg på 180 °C 68 °C
Kalkunbiff 200 g Stekes i middels varm panne 2 minutter på hver side. Etterstekes på lav varme under lokk i 4 minutter. 68 °C

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 23.04.2024 19:50:46