Reinsdyrkjøtt: På kjøkkenet

Det er lett å bli en populær kokk når man serverer reinsdyrkjøtt.

Er reinsdyrkjøtt magert?

Reinkjøtt er noe av det magreste kjøttet du kan spise, fettinnholdet er så lavt som 2-4 prosent. Proteininnholdet er derimot høyt, det samme er jern og B-vitaminer.

Hva er reinsdyrskav?

Reinsdyrskav finnes nå i de fleste frysedisker rundt om i landets matbutikker, og er betegnelsen på reinsdyrkjøtt skåret i små, løvtynne og delikate skiver. Kjøttet blir skåret mens det er frossent. Samene lagde før i tiden skav med sin samekniv for å lage ”samisk fastfood”.

Hvilken tid på året er reinsdyrkjøttet best?

Kjøttkvaliteten er best om høsten og tidlig vinter, etter at reinsdyrene har fetet seg opp under sommeren. Det meste av slaktingen foregår på det tidspunktet da kjøttet er på sitt beste, så kvaliteten på det kjøttet du kjøper i butikken er av god og jevn kvalitet året igjennom.

Bør kjøttet tempereres før steking?

Før kjøttet skal stekes er det en fordel at det ligger i romtemperatur ca. 30 minutter. Dette for at kjøttet ikke skal kjøle ned stekepanna, og bli ”kokt” isteden for stekt, og for at varmen skal trenge lettere inn i biffene.

Noen tradisjonelle retter laget på reinsdyrkjøtt

For nordmenn flest er reinsdyrstek, reinsdyrbiff og ulike gryteretter der reinsdyrkjøtt inngår mest vanlig. En av de mest kjente samiske matrettene kalles bidos og er en kjøttsuppe kokt på mye reinkjøtt og lite vann. Også Finnbiff er en populær kjøttrett lagd av strimlet reinkjøtt/skav.

Hva passer som tilbehør til reinsdyrkjøtt?

Dette fantastiske kjøttet kommer aller best til sin rett når tilbehøret ikke blir for dominerende. Reisdyrkjøtt har en karakteristisk sødme og smak av fjellheim og skog. Sopp, rotgrønnsaker, smaksrike poteter, spinat og høstens epler eller pærer er perfekte å kombinere med kjøttet. Gelé laget av rips eller rognebær er et klassisk tilbehør som virkelig gjør susen.

Tilbehør til vilt