Kalkunprodukter i handelen

Kalkunenes liv er kort og hektisk: I tremånedersalderen er det slutt. De fleste kalkuner veier fra fire til sju kilo. En kalkun kan veie helt opp til 12 kilo og blir kjøttet som oftest brukt til ulike kalkunprodukter.

Hel kalkun

Hel kalkun blir som oftest solgt frossent, men til jul er det også tilgjengelig hel fersk kalkun. Det finnes kalkun fra flere forskjellige leverandører, også frittgående og økologisk.

Det vanlige er å beregne ca. 500 gram per person. En hel kalkun er nok mat til 8 – 14 personer.

Halv kalkun

For mindre husholdninger finnes det halve kalkuner i handelen. De veier ca. 2.5 kilo, og er nok til å mette ca. 5 personer. Kalkunen er delt i to på langs, til to like deler med bryst, vinge og lår.

Kalkunbryst med skinn

Et helt kalkunbryst er hele fileten inklusiv vingeben og skinn. Den veier ca. 1500 gram, men selges også i en størrelse på 750 gram. Kalkunbryst selges som oftest fersk, og finnes naturell og marinerte utgaver. Bryst er godt egnet for helsteking, og kan gjerne fylles med hakkede urter, farse eller annen type stuffing. Hel kalkunbryst er suveren festmat når du skal lage mat til mange.

Kalkunfilet uten skinn

Når man fjerner vingebenet fra kalkunbrystet blir stykket kalt kalkunfilet. Som oftest selges fileten uten skinn. En hel kalkunfilet veier ca. 1500 gram, den kan også være delt i stykker på ca. 750 gram. Kalkunfilet uten skinn inneholder kun 0,5 % fett. Filet egner seg til helsteking eller til å skjæres til snitsler eller biffer og den finnes både i naturell og marinert utgave

Biffskiver

Kalkunfilet selges også ferdig skåret i biffskiver. Skivene er som oftest 1.5 til 2 cm. tykke og egner seg godt til å steke eller grille. En skive kan også skjæres opp i terninger eller strimler og brukes til grillspyd, gryte- eller wokretter.

Lårstek

Den øverste tykke delen av låret er godt egnet til en liten stek. En nyhet er at den selges ferdig surret uten ben. Lårstek er smakfullt og mørt og kan også skjæres opp og brukes i gryter og supper.

Kalkun innerfilet

I motsetning til firbente dyr så har ikke kylling eller kalkun indrefilet. Men på innersiden av den store brystfileten sitter det en liten filet som ofte kalles for innerfilet. Fasong og bruksområde er som en indrefilet. Stek fileten forsiktig til den er bare så vidt gjennomstekt. Serveres gjerne hel som kalkunbiff.

Grillprodukter

Kalkun er ypperlig til grilling, og i grillsesongen dukker det opp flere produkter av kalkun. Utvalget varierer, men som oftest er det grillskiver med ben av lår, biffer av filet, og ferdige grillspyd. Produktene er ofte marinert. Alle kalkunprodukter er selvsagt egnet til grilling. Hele kalkunbryst eller filet er godt egnet til helgrilling. Er du en ekte grillentusiast kan du jo prøve deg på helgrillet kalkun!