Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Sukkerbrød - trinn 1

Eggedosis eller smør og sukker først?

Det er ikke tilfeldig om en formkakeoppskrift starter med å vispe egg og sukker til eggedosis eller røre smør og sukker hvitt. Rekkefølgen i oppskriften er av betydning for formkakens konsistens.

Eggedosis


I en kake hvor eggedosisen skal heve kaken er det svært viktig at den er pisket stiv. ”3-bokstavtipset er en grei pekepinn på hvor lenge vi skal piske. Ta opp vispen og skriv Ole med det som renner fra vispen. Hvis o-en står igjen når e-en er ferdigskrevet er eggedosisen klar. Ved å begynne med eggedosisen, og så tilsette smøret, får vi spesielt luftige og fine kaker som hever seg godt.

Smør og sukker


Når vi baker kaker som inneholder mer fett får vi et bedre resultat ved å starte med å røre smør og sukker hvitt. Deretter tilsetter vi eggeplommer eller hele, sammenpiskede egg. Disse kakene blir ikke fullt så luftige, men mer finporet og delikat. Husk at det kan være fort gjort å få røren til å skille seg om du har ulik temperatur på ingrediensene. Det beste er at alt er romtemperert før du starter bakingen. Ta gjerne ut eggene fra kjøleskapet kvelden før.

Uansett hvilken metode man bruker så er det viktig at man ikke rører for mye i røren etter at melet er tilsatt. Det fører til klissete deig og seig kake.

Noen formkaker skal også lages ved å røre alle ingrediensene raskt sammen med én gang. Disse kakene blir saftige, tette og tunge og er typisk for den mørke årstiden.

Podcast-episode: Til deg som elsker sjokoladekake

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB11 15.07.2024 08:11:57