Unngå å bli syk av maten
Hete sommerdager innbyr til å lange, deilige måltider utendørs. Ofte blir maten stående lenge i varmen, og med det øker faren for å få matforgiftning. Her får du tips til hvordan du kan unngå å bli dårlig av maten.
Årsaker til matforgiftning
- Maten blir stående for lenge i varmen
- For sakte nedkjøling
- Kryssmitte: rått kjøtt kommer i kontakt med annen mat som ikke skal varmebehandles
- Dårlig håndhygiene
Rykende varmt – eller ordentlig kaldt
En grei tommelfingerregel når du skal lage mat i varmen er å holde varm mat varm og kald mat kald. Sørg for tilstrekkelig oppvarming og oppbevar mat så kort tid som mulig utenfor kjøleskap eller kjølebag, sier Cecilie Maske, Matrådgiver i MatPrat.
Det viktigste du kan gjøre for å unngå en matforgiftning er å sørge for at varmmat blir tilstrekkelig varmebehandlet. Lunken mat der det beste bakteriene vet. Ved oppvarming til en temperatur på over 70 grader i flere minutter blir de fleste bakterier drept. Skal maten holdes varm før servering, bør den være gjennomvarmet til over 60 grader, hvis ikke kan uønskede bakterier begynne å formere seg. Er det lenge til maten skal spises etter at den er tilberedt, er det bedre å kjøle den raskt ned og deretter varme den opp igjen når den skal serveres.
Skal du på piknik? Legg noen flasker med vann i fryseren, så har du både kjøleelementer og iskaldt vann å kjøle deg ned med!
Unngå kryssmitte
Vær nøye med å ikke blande rå matvarer med ferdiglaget mat. Dette gjelder også for salat og grønnsaker. For å unngå kryssforurensninger er det lurt å ha egne fjøler til henholdsvis kjøtt, grønnsaker og fisk. Skal du servere salat med kjøtt eller fisk, så vent til rett før servering med å blande alle ingrediensene.
– Bruk gjerne fjøler i ulike farger, for å skille dem fra hverandre. Skyll av matrester med lunket vann og vask fjølen grundig med såpe og varmt vann om du skal bruke den samme fjølen til forskjellige matvarer. Hold også rå og tillaget mat fra hverandre. Dype kutt i skjærebrettet kan gi grobunn for bakterier, så vi anbefaler å skaffe en ny fjøl om sprekkene er for store, sier Maske.
God håndhygiene
Vask hendene godt før du begynner å jobbe med maten, og tørk av hendene underveis, spesielt mellom hver gang du håndterer nye råvarer. Dersom du ikke har tilgang til rent vann bruk gjerne våtservietter, tørkerull og flytende hånddesinfeksjon.
Grilling
Ved grilling av bearbeidet kjøtt er det spesielt viktig at maten blir gjennomvarmet eller gjennomstekt.
– Dette gjelder spesielt for farseprodukter som hamburgere og pølser, samt alt av fjørfe. Det er viktig å merke seg at selv om kjøttet er stekt på overflaten er det ikke sikkert at det er tilstrekkelig stekt innvendig, sier Maske.
Et steketermometer er en god investering. Har du ikke det, kan du huske at kjøttsaft fra fjørfe og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa når kjøttet er ferdig stekt
Bakterievekst skjer på overflaten av kjøttet. Ved steking av hele kjøttstykker som f.eks. biff rekker det derfor at selve overflaten blir stekt for å bli kvitt bakteriene.
Mange blir utålmodige når de skal grille med kull, og tar seg ikke tid til å vente på at grillen skal bli varm nok. Kullet skal være glødende og ha fått en grå overflate når du begynner å grille. Da får du best resultat, og det er enkelt å få maten tilstrekkelig stekt.
Marinert mat bør oppbevares kaldt helt til den legges på grillen. Marinade som er blitt brukt på rått kjøtt eller fisk må ikke brukes på mat som er ferdig stekt. Ønsker du likevel å bruke den som saus bør du koke den opp før servering.
Pass på at maten ikke blir brent. Hvis steketemperaturen blir for høy eller dersom maten blir glemt på grillen eller i ovnen ender vi gjerne opp med et brent og mindre appetittlig resultat. I tillegg kan dette forårsake en kjemisk reaksjon i maten hvor det kan dannes ulike helseskadelige stoffer. Om du har kull bare på den ene siden av grillen, er det lettere å kontrollere temperaturen, og du kan flytte det du griller vekk fra den sterkeste varmen.