Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Illustrasjonsfoto matsvinn grønne grønnsaker

Oppbevaring og holdbarhet på frukt og grønnsaker

Noe av det som oftest havner i matavfallet er frukt og grønnsaker som har blitt liggende for lenge, eller som ikke er behandlet på riktig måte. Her får du gode tips om hvordan du forlenger livet på frukt, grønnsaker, sopp og friske urter.

Oppbevar riktig

Det er ikke vanskelig å se om salaten du kjøpte for noen dager siden ikke lenger har samme gode kvalitet. Det samme gjelder for det meste av frukt og grønnsaker. De visner, gulner, tørker får brune flekker eller mugg, og begynner til slutt å gå i oppløsning. For å unngå dette, gjelder det først og fremst å ikke kjøpe mer enn du trenger. Deretter er det om å gjøre å oppbevare de ulike produktene riktig inntil de skal bruke. Om nedbrytningen ikke har kommet for langt, kan de stygge delene skjæres bort og resten av varen kan fint brukes.

Temperatur, luftfuktighet og lys påvirker frukt og grønnsaker mest

Generelt vil lav temperatur senke de naturlige prosessene i de ulike produktene og forlenge oppbevaringstiden. Men det er en del produkter som ikke har godt av å oppbevares i kjøleskap, og kan ta skade av for lave temperaturer. En tommelfingerregel er at frukt og grønt som er dyrket i varme strøk også tåler å lagres varmt, mens produkter som er dyrket kaldt foretrekker kald lagring.

Lys – både naturlig og kunstig – påvirker frukt og grønnsaker og bør om mulig unngås. Enkelte produkter som hvit asparges og sikori utvikler bitter smak av for mye lys.

Tørr luft er ugunstig for de aller meste av frukt og grønnsaker. Rotgrønnsaker og bladgrønnsaker med stor overflate er spesielt utsatt for å visne og tape fuktighet, og bør oppbevares i emballasje som beskytter mot uttørking.

Poteter påvirkes av både kulde og lys, og lagres best mørkt ved 5-6 °C. Blir det kaldere, vil stivelsen i potetene begynne å brytes ned til sukker, og de blir søte på smak. Ved for mye lyspåvirkning vi potetene etter hvert bli grønne og utvikle giftstoffet solanin. Om man får i seg for mye solanin kan dette føre til magesmerter, hodepine, diaré og oppkast. Er potetene blitt grønne, kan dette skjæres vekk før tilberedning.

Eksotisk frukt som banan, avokado, melon og mango og papaya sammen med tomat og agurk, artiskokk, aubergine og squash bør ikke oppbevares kaldere enn 10-14 °C.

Bær og steinfrukt som plommer kan oppbevares ved kjøleskaptemperatur.

Kål, rotgrønnsaker, epler og pærer bør lagres ved 1-5 °C, og i emballasje som tar vare på luftfuktigheten.

Løkvekster (alle typer rund løk, hvitløk og purreløk) tåler relativt høy lagringstemperatur og tørr luft, og til daglig bruk kan løken godt oppbevares i romtemperatur.

Sopp er spesielt ømfintlig for høy temperatur og tørr luft og kan miste opptil 15 % av vekten i løpet av en natt om de ikke oppbevares kaldt. Soppen må også «puste», og skal ikke oppbevares i plastpose – da vi den bli dårlig i løpet av kort tid. En papirpose eller et kjøkkenhåndkle er perfekt.

Vil du lese mer om de ulike frukt og grønnsakene kan du sjekke ut Matvetts brukoppleksikon.

Etylengass – både nødvendig og uønsket

De fleste frukt og grønnsaker skiller ut etylengass. Denne naturligegassen påvirker modningsprosessen på andre produkter, og kan gjøre at de utvikler bitter smak og modnes for fort. Eple, plomme, pære, avokado og fersken er noen av de fruktene som produserer mest etylengass, og som derfor bør oppbevares adskilt fra frukt og grønnsaker som er følsomme for etylen, som for eksempel banan og potet.

Etylen kan også brukes for å fremskynde modningsprosessen på umodne produkter. Legg den umodne frukten i en pose sammen med et par epler og plasser den i romtemperatur over natten, så vil etylengassen gjøre frukten mer moden.

Vask frukten

Har du smakt forskjellen på uvaskede og vaskede druer? Ofte sitter det igjen både bakterier, skitt og rester av sprøytemidler på druer og annen frukt. Dette kan ødelegge smaksopplevelsen og i verste fall overføre bakteriesmitte. Ta deg tid til å vaske frukten før du serverer den, så vil du merke forskjellen. Både mildt saltvann (1 -2 ts salt oppløst i 1 l vann), eddikvann (1 ss 7% eddik til 1 l vann) og såpevann (et par dråper oppvaskmiddel til 1 l vann) egner seg til rengjøring av frukt. La gjerne frukten ligge en stund i vannet, og bruk fingrene til å løse skitt som sitter hardt. Skyll godt med kaldt vann etterpå.  

Bruk og stell av friske urter

Friske urter i potte er produsert for å brukes i løpet av kort tid, og det kan være vanskelig å få dem til å overleve lenge. Dette er ung, sarte planter som tåler lite. Til gjengjeld kan du med fordel bruke hele planten, også stilken (så fremt den ikke er hard). På for eksempel basilikum og koriander er det mest smak i stilkene.

Om du vil ta vare på urteplantene videre, er det viktig å ta dem ut av emballasjen og sette dem på et lunt, lyst sted. Unngå kald trekk og husk å gi plantene nok vann. Vann alltid på skålen, men pass på at plantene ikke blir stående i vann hele tiden. Knip av de øverste skuddene og de største bladene og fjern de minste spirene på basilikum, så vil den danne nye sideskudd. Om urtene overlever, vil de etter en måneds tid trenge litt ekstra næring, ellers vil bladene begynne å blekne.

Sist oppdatert 26. februar 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB14 11.12.2024 23:23:10