Matvarer med lang holdbarhet
Det er smart å ha et lite lager av matvarer med lang holdbarhet hjemme. Uforutsette ting kan skje, og med en del basisvarer i et beredskapslager er du godt forberedt, i tråd med myndighetenes anbefalinger.
Ris, pasta, mel, kaffe, te, sukker, matolje, eddik, ketchup og andre sauser er bare noen av de matvarene vi bruker til daglig som har svært lang holdbarhet. Mange av oss har alltid et utvalg slike matvarer stående i skapet, men det kan også være lurt å ha et lager et annet sted i huset, som en forsikring om noe skulle skje. Myndighetene kaller dette et beredskapslager. Dette skal inneholde det aller viktigste du trenger – mat, vann, nødvendige medisiner og varmekilder, som gjør at du kan klare deg noen dager.
Har du hytte, kan det være lurt å ha et lite lager med tørrvarer og hermetikk der også. Naturhendelser som uvær, flom og snøras kan gjøre til at man mister strøm og vann, eller blir isolert en periode, og da er det godt å vite at du klarer deg en stund uten å trenge å handle.
Denne maten har lang holdbarhet
All hermetikk og tørrvarer har lang holdbarhet om de oppbevares riktig – aller helst mørkt, tørt og frostfritt. Produktene er merket med en «best før» dato, som ofte er angitt i måned eller år. Men oppbevarer du maten riktig, holder den seg mye lenger enn dette.
Hermetikk
Hermetikk har ofte svært lang holdbarhet. Boksen skal være hel og helst ikke ha noen bulker eller skader. Om boksen buler, er det et tegn på at bakterier har begynt å danne gass, og da skal du ikke spise innholdet. Når du åpner boksen, blir holdbarheten på innholdet det samme som for ferskvarer. Det anbefales ikke å oppbevare innholdet i åpnet boks, så ha restene over i en annen beholder.
Glasshermetikk som syltetøy og saft har like lang holdbarhet som bokser, men innholdet kan påvirkes av blant annet av sollys. Det er derfor lurt å oppbevare dem i en kasse eller liknende. Glasshermetikk er ofte syltet, og holdbarheten på disse produktene er ofte lang også etter at de er åpnet.
Les mer om holdbarhet på hermetikk i denne artikkelen
Tørrvarer
Tørrvarer som for eksempel havregryn, knekkebrød, bønner og linser, mel, pasta, ris og tørre posesupper må oppbevares helt tørt for ikke å ødelegges av fuktighet. Også disse produktene er merket med «best før», og har mye lengre holdbarhet om oppbevaringen er riktig.
Her kan du lese mer om holdbarhet på tørrvarer.
Konservering og hermetisering
Konservering gjør at vi kan oppbevare mat og råvarer i sesong i lengre tid, uten at kvaliteten svekkes. Det finnes flere metoder å gjøre dette, blant annet tørking, salting, speking, røyking, sylting og graving. Formålet er å utsette nedbrytningsprosessen, og hindre dannelse av bakterier og sopp.
Hermetisering er en populær metode for å konservere matvarer. Maten varmes opp, og fylles i hermetiske glass eller annen kokefast emballasje. Nesten alle skadelige mikroorganismer dør ved høye temperaturer, og du kan med fordel koke maten i den kokefaste emballasjen den skal oppbevares i. Hermetisering egner seg spesielt godt for frukt, bær og sopp, men det er også mulig å hermetisere noen ferdiglagde matretter.
Hva trenger vi?
Norske myndigheter anbefaler at hver og en av oss har rikelig med vann, tørrmat, medisiner, utstyr til oppvarming og matlaging hjemme. Den fullstendige listen over hva myndighetene anbefaler finner du hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Det finnes enormt utvalg av hermetikk og tørrvarer i butikkene. Når du plukker ut produkter til ditt reservelager kan du tenke over hvilke produkter du vet familien liker, og hvordan de ulike produktene kan drøyes, for eksempel med linser, gryn eller pasta.
I tillegg til myndighetenes anbefalinger for beredskapslager kan det være lurt å føye til litt sukker, salt, kondensert melk, matolje, kaffe, te og saft.
Det finnes også et stadig større utvalg av frysetørket turmat, som bare skal tilsettes varmt vann for å bli spiseferdig. Dette er flotte produkter med lang holdbarhet, men de er til dels svært kostbare.