7 matsvinnfakta

Vi forklarer 7 fakta om matsvinn gjennom bilder for å gjøre deg litt klokere! 

Nr.1.

1/3 av all maten som produseres i verden ender med å ikke bli spist.

Nr. 2.

Mesteparten av matsvinnet i Norge oppstår hjemme hos oss forbrukere. 

Illustrasjon som viser fordelingen av matsvinn i verdikjeden og i hvilke ledd det kastes mest. Hva som kastes på gården er ikke kartlagt, men 24 % kastes på fabrikken, 2 % hos grossisten, 13 % i butikken, 3 % i hotell- og restaurantbransjen, mens 58 % kastes hjemme!

Nr. 3. 

24 prosent kaster mindre mat i koronatiden enn tidligere. 

Nr. 4.

Vi nordmenn kaster mest gryte- og tallerkenrester i hjemmene våre.  

Illustrasjon som viser kilovis fordeling av all maten vi kaster hjemme. 13,7 kg er gryte- og tallerkenrester, 9,3 kg er brød- og bakevarer, 2,2 kg er meieriprodukter, 3,7 kg er kjøtt og fisk, 9,5 kg er frukt og grønt, mens 4,2 kg er diverse rester, som ferdigmat. Totalt kaster hver av oss 42,6 kg spiselig mat i året!

Nr. 5.

Småbarnsfamilier med god inntekt har redusert matsvinnet mest i koronatiden. 

Nr. 6. 

Maten som ender i søpla opptar til sammen et areal på 198 millioner hektar årlig. Det tilsvarer 1/5 av arealet som brukes til å dyrke matvekster, eller et areal på størrelse med Mexico.

Nr. 7. 

Om matsvinn var et land, ville kun Kina og USA har større klimagassutslipp. 

Diagram som viser at matsvinn står for 8 % av verdens klimagassutslipp, og hadde matsvinn vært et land, ville det vært verdens tredje mest forurensende land, etter Kina 27 % og USA 15 %.