Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Griser

Dårlig dyrevelferd er uakseptabelt

Norske husdyr skal behandles godt, og regelverket skal følges. -Bildene vi har sett på NRK viser dessverre uakseptable forhold, sier Dag Henning Reksnes, direktør i MatPrat.

NRK-saken om forholdene i et tjuetalls norske grisebesetninger opprører direktøren av Opplysningskontoret for egg og kjøtt, som driver MatPrat.

- Bildene ser klart ut til å dokumentere brudd på regelverket. I Norge er det ikke tillatt å fiksere dyr utenom i spesielle situasjoner, og syke og skadde dyr skal håndteres raskt og på en god måte. Griser skal også ha rikelig med strø og rotematerialet, og det skal være godt renholdt i husdyrrom. Det vi ser på flere av bildene er derfor dårlig dyrevelferd og strid med regelverket. Vi skal ikke ha det sånn i Norge, er hans tydelige konklusjon.

- God dyrevelferd er viktig for dyrenes del, og vi som jobber med matproduksjon må ta etisk ansvar for produksjonsdyr. Næringen jobber for å få alle til å følge de lover og regler som gjelder for svineproduksjonen. Både bonde og varemottaker har ansvar for at dyrene har det godt og at regelverket følges. Avvik skal følges opp gjennom dyrevelferdsprogrammet og kvalitetssystemet i landbruket, i tillegg til at Mattilsynet må følge opp avvik gjennom sine virkemidler, forklarer han.

Selv om det store flertallet av bønder har alt på plass og tar dyrevelferd på alvor, mener han det er svært alvorlig at det finnes enkelte som ikke gjør det.

Reksnes er opptatt av at norske husdyr skal ha det bra, og at norske forbrukere skal kunne ha tillit til norsk kjøtt. Derfor er han også opptatt av at det skal være gode kontrollrutiner, god oppfølging og mer åpenhet.

- Tall fra dyrevelferdsprogrammet viser at utviklingen går riktig vei, men avsløringene viser tydelig at vi ikke er i mål. Arbeid med dyrevelferd, oppfølging og forbedring av denne, er en kontinuerlig prosess som må vi er forpliktet til å ta på alvor, fastslår han.

Sist oppdatert: tirsdag 8. juni 2021

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 19.06.2024 05:05:09