Beredskap er viktig
Matsystemenes viktigste oppgave er å sikre nok, trygg og sunn mat som dekker befolkningens behov. Bondens arbeid, kunnskap og erfaring er helt avgjørende for å kunne omdanne naturressurser som jord, vann og vegetasjon til matvarer du og jeg kan spise.
Norge er et av de minst selvforsynte landene i verden. Det betyr at vi importerer mye av den maten vi spiser. Økte konflikter i vår del av verden, pandemi og klimaendringer har ført til at flere har innsett viktigheten av god matsikkerhet. Vi må sikre ressursene og kompetansen som kreves for å produsere mat at naturgrunnlaget og klimaforholdene vi har i Norge. I den sammenheng spiller bonden en nøkkelrolle.
Les mer om selvforsyningen av mat i Norge.
Bondens rolle
Det norske jordbruket sørger for tilgang på kjøtt, melk, egg, korn, poteter og andre råvarer i hele landet. Bønder fra nord til sør, og øst til vest sørger for at matjorda vi har opparbeidet over generasjoner, forvaltes videre. Jord som ikke dyrkes og blir liggende brakk, gror til og mister egenskapene som kreves for gode avlinger.
Kunnskap og erfaring gjør at bonden kan tolke vær, jordsmonn, fuktighet og andre faktorer som spiller inn på plantenes vekstforhold. Bondens arbeid opprettholder kulturlandskap, hindrer gjengroing av viktige økosystem og tap av biologisk mangfold.
Les mer om bondens bidrar til det norske samfunnet.
Aktivt landbruk over hele landet sikrer beredskap
At vi har spredte gårdsbruk sikrer at vi får utnyttet ressursgrunnlaget vårt på en god måte, og legger til rette for en mangfoldig og variert produksjon, tett knyttet til natur, klima og ressurser i de ulike regionene. Det er viktig for et motstandsdyktig matsystem som kan levere mat på tross av uforutsette hendelser og klimavariasjon.
Samspillet mellom produksjonen av planter og husdyr bidrar til sirkularitet, minst mulig tap av ressurser og næringsstoffer, og sikrer tilgang på mange viktige næringsstoffer. En god balanse mellom planter og dyr er avgjørende for bærekraften i matsystem. Hva denne balansen er, vil avhenge av klima og vekstsesong, hvilke ressurser som er tilgjengelig og infrastruktur.
Samarbeid er nøkkelen
I et land med store forskjeller og avstander er et velfungerende samarbeid mellom bønder, næring og myndigheter av stor betydning. I Norge er mye av jordbruksproduksjonen organisert gjennom samvirkemodeller, der bønder eier og driver i fellesskap. Dette gir produsentene større innflytelse over verdikjeden, og bidrar til å sikre avsetning for råvarene uavhengig av hvor i landet produksjonen foregår. Samvirkene er derfor viktige verktøy for å opprettholde landbruk i distriktene og sikre matsikkerhet og verdiskaping i hele Norge.
Hvordan kan du støtte bonden?
Ved å støtte norsk mat og matproduksjon bidrar du til å styrke det norske matsystemet og matberedskapen. Den norske bonden har generelt høy tillit blant norske forbrukere og de siste årene har salget av lokalmat økt betydelig. Det viser at nordmenn setter pris på råvarene og jobben norske bønder bidrar med. Det er viktig for fremtiden.
Les mer om hvordan du spiser norsk mat hele året.