Å være bonde er en livsstil

På den vakre, gamle gården Øie i Trøndelag er god dyrevelferd i høysetet. I det høyloftede kyllinghuset på Øie Gaarden bor 17 600 viltre Hubbard – kyllinger. Beate Halvei Klomstad forteller hvordan det er å være kyllingbonde.

Vi besøker gården tidlig på morgenen, men Beate har allerede vært våken en god stund. Dagene starter tidlig som bonde. Hun skifter til arbeidsklær før hun går en runde i fjøset hvor hun og mannen passer på at det er rikelig med fôr og friskt vann i alle matskålene til kyllingene. Nå som kyllingene er såpass små er ekteparet i fjøset tre til fire ganger daglig. Etter hvert når kyllingene blir litt eldre, er de innom tre ganger om dagen.

– Jeg fører inn status i daglisten hver eneste dag, og prøver å ha full kontroll. Det er viktig for meg at kyllingene har det bra, og at temperaturen i huset er riktig. Hvis noen av kyllingene skulle være syke eller døde, plukker vi dem ut, forteller Beate. 

Hun forteller hvor viktig det er at de sørger for at kyllingene til enhver tid har det bra.

– Det er veldig tilfredsstillende å jobbe med god dyrevelferd. Bærekraftig jordbruk er bra både for miljø og vår økonomi, sier bonde Beate Halvei Klomstad med et smil.

Hvert innsett med kyllinger er i kyllinghuset i ca 46 dager. Da er kyllingene slaktemodne og sendes av gårde til slakteri, og huset skal tømmes og gjøres klart til et nytt innsett. Etter en uke kommer nye kyllinger.

Å være bonde er en livsstil

Beate forteller at det er mye jobb som fulltidsbonde i dag. I tillegg til jobben som kyllingbonde må snøen måkes på vinterstid og kornet treskes om høsten. Hun driver gården på heltid.

– Hadde vi fått overtidsbetalt, hadde vi vært rike.

I tillegg til kyllingene og kornåkrene, har de også hester på gården. For noen år siden startet Beate med stall og utleie av hestebåser for å ha et større nettverk rundt seg.

Det kan være ensomt å jobbe alene som bonde, og jeg tror det er sunt å gjøre litt flere ting. Det er viktig å ha den sosiale biten og være del av et fellesskap. 

Ferie er det nesten ikke noe som heter når man er bonde. På gården tar de ut en uke i året, forteller Beate. Da prøver ekteparet alltid å finne en uke de kan reise bort hvor de ikke har kyllinger.

– Å være bonde er helt klart en livsstil, men jeg ville ikke byttet det bort mot noe annet.

Det er installert et system som varsler om temperaturen og luftfuktigheten i kyllinghuset. Dette sikrer at ekteparet til enhver tid har oversikt over miljøet kyllingene lever i. Hvis temperaturen eller luftfuktigheten er for høy eller lav varsles ekteparet direkte på mobilen.

– Det hender vi får varslinger på telefonen, og det er alltid en person tilstede som umiddelbart kan sjekke kyllinghuset. Det sikrer god dyrevelferd til enhver tid.

De får god hjelp fra Fjørfespesialisten som hjelper til med det tekniske, og som kan logge seg inn for å få oppdatering på klimaet i huset hele døgnet, opplyser Beate.

De viktigste egenskapene i et yrke som bonde er å være arbeidsom, allsidig, litt oppfinnsom, og glad i både folk og dyr, sier Beate.

– Jeg føler meg privilegert som bonde. Jeg kan styre og bestemme over min egen hverdag. Vi har ingen sjef som forteller oss hva vi skal gjøre, og vi kan sette opp arbeidsdagen selv. Det er mest fordeler, og veldig få ulemper. Det kan bli lange dager, men det er verdt det, avslutter hun.