Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Terrassevin

Terrasseviner, -et begrep å forelskes i!

Terrasseviner. Terrasse og Vin. Ah, det går mot sommer og hele essensen i den årstiden kan jeg finne i ordet terrassevin. Ikke fordi det er slik at jeg nyter slik vin så altfor ofte, men fordi begrepet inneholder så uendelig mye kos og gode samtaler med de aller beste vennene i lange, myke sommernetter.

Terrasseviner skal, etter min definisjon, kunne stå på egne ben og ikke nødvendigvis behøve noe annet tilbehør enn sommeren selv. Allikevel er det jo slik at man som regel inntar noe salt å bite i ved siden av, i vårt hjem er det oftest god oliven, nøtter, godt modnet spekeskinke og ost med fraspark i biten som får bli med oss ut i natten.

Men, for en gangs skyld behøver ikke vinen velges etter maten, for terrasseviner er det nesten omvendt; Vi snackser det som passer til vinen. Og alle de før nevnte matvarene passer jo utmerket til et bredt spekter viner, av både den røde, rosa, hvite og boblende typen. I terrassevinsammenheng er det lov å velge fritt, etter anledning, dagsform og –smak, og det er lov å «fyse» på en type vin som ellers er forbeholdt spesielle måltider eller anledninger.

La meg så dra frem noen favoritter fra vårt fantastiske Vinmonopol. Uten vitenskapelig belegg for noen universell effekt, kan jeg stå inne for at disse har bistått til uforglemmelige kvelder for meg og mine. Jeg deler mine terrassevinfavoritter inn i fire:

  1. Provencalske roseviner
  2. Østeriske rieslinger
  3. Vintage Champagne (alltid..)
  4. Sicilianske rødviner

Etter å ha bodd i Provence i min ungdom, har jeg tolket vinsmaken min til at vin dyrket på steder vi drømmer oss til idet vi drikker den, er perfekte!! Og ingenting slår vel den Provencalske rose’en en varm sommerkveld. Mine absolutte favoritter på rosé siden er vinene fra Bandol. Av dem kan jeg gjerne nevne magnumen fra Domaine La Suffrene. Magnum er alltid flott, og denne skiller seg klar ut fra den vanlige flasken i smak og farge.

Viner fra Bandol er ganske kostbare, og det finnes et utall andre Provencalske områder som lager nydelig rosé. Prøv dere frem, viner man får kjøpt på polet under fellesbetegnelsen «côtes de Provence» inneholder massevis av sol, varme og lyden fra cigaler, og er stort sett bra. Skjønt ikke alltid. Mitt tips er derfor å se etter på hylleetiketten og lete etter viner som har mer enn halv fylde og inneholder minimum 13% alkohol. 

Østeriske rieslinger? Ja, tenk det. Jeg synes de østeriske vinene får ufortjent lite plass i norske vinspalter, både rødvinen og hvitvinen fra Østerrike er blant mine favoritter. Som terrasseviner beveger vi oss nå vekk fra den provencalske varmen og over i et klima som er mer sammenlignbart med vårt, iallfall på sommeren. Her finner vi viner som gir en friskhet og balanse som passer utmerket til terrassen, og som går godt med alle de over nevnte snacksen.

Mitt forslag her er Dom. Wachau Terrassen Riesling Federspiel, av produsenten selv betraktet som en ekte terrassevin! Og for de virkelig spesielle anledningene foreslår jeg å trå til med en 2007 Hirsch Riesling Heiligenstein eller en  Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd, ren nytelse for ganen begge to.

Vintage champagne! Passer rett og slett til alt, kan nytes overalt og er uovertruffent i alle anledninger. Jeg har en klar teori om at all verdens konflikter ville kunne løses over bordet hvis man drakk vintage champagne i stedet for kaffe og vann på politiske toppmøter! Og som terrassevin: Skamfullt dyrt i hverdagen, men nydelig når det virkelig skal nytes!

Til slutt; Sicilianske rødviner. En god venn av meg er fra Sicilia, og han lærte meg å elske rødvinene derfra. Det sicilianske klimaet, folket, varmen og vennligheten kommer tydelig gjennom i smakene, som også bærer i seg en eksotisk påminnelse om denne øyas fordums storhet. Jeg drikker gjerne de lette variantene på terrassen, og foreslår følgende kupp fra polet: Fondo Filara Etna Rosso. En nydelig rødvin der duene er dyrket i skråningene opp mot Etna. Det er nesten så du kjenner den rødglødende lavaen i det du lukker øynene og nyter denne. Og den aller beste terrasserødvinen du får fra Sicilia på polet (og en av de aller dyreste, dessverre) er Donnafugata Mille e una Notte. Glem Amaroner, Ripassoer og andre mainstream viner! Denne er ufattelig god, jeg sier ikke mer…

Ah, terrassevinsommer kom!!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.11612, server:MP-PRD-WEB15 20.09.2024 02:37:04