Sterkere av motgang

Nils-Anders Appfjell (23)  
Haustreisdalen  
Distrikt: Jillen-Njaarke 
Kjæreste  
 
«Det begynte en ny gutt i klassen vår på barneskolen. Han hadde hørt at samer var omtrent det samme som troll, og syntes jo det var veldig nifst at jeg var samisk. Han fikk med seg en av mine bedre kompiser til å banke meg opp i friminuttet. Jeg var jo et troll og en trussel! I ettertid synes jeg akkurat det var litt morsomt.  

Jeg ble banket opp og utsatt for rasistisk motivert mobbing gjennom hele barne- og ungdomsskolen. Det var stort sett fysisk vold, men jeg brakk faktisk aldri noe, utenom en finger, da. Virkelig ille syntes jeg det ble i første klasse på videregående. Da begynte folk å gå på dyra våre og ikke på meg som person. De trua med å skyte reinen, jage dem ut på jernbanelinjene og sånn. Høsten etter flytta jeg til Kautokeino og begynte på reindriftslinja. Da endra alt seg. Der hadde alle de samme interessene og livet ble superkomfortabelt.  

Etter det året flytta jeg hjem igjen og ble lærling i reindrifta vår sammen med pappa. Nå har jeg overtatt og er sjefen hans, iallfall på papiret, he-he. En av de største overraskelsene med lederlivet er at jeg har surra meg inn i alskens verv og organisasjoner. Nylig fikk jeg gjennom en viktig sak i forhandling med Landbruksdepartementet. Det var skikkelig gøy, men det tar jo også mye tid. Men samtidig …. Organisasjonslivet har vist seg å være den beste wingman! Jeg møtte Anja først på en fest i Oslo da jeg var på et møte, og så seinere under Fosen-aksjonen. Flere venner har hele tiden prøvd å spleise oss, og til slutt kan man vel si at det gikk, da. Jeg og Anja diskuterer mye og tenker litt likt. Hun er elektriker og studerer for øyeblikket samisk i Kautokeino. Det er jo ikke mer enn ti timer å kjøre, det. 

Mobbinga på barne- og ungdomsskolen har gjort meg til en sterkere person mentalt. Om man har lov å si det om seg selv? Jeg har ikke noe problem med å si fra, og tar meg ikke så nær av ting, selv om jeg kanskje burde. Det skjer jo fremdeles. Jeg har blitt truet med å bli skutt og slått og alt der imellom som voksen også, seinest i forrige uke. Da kom en ukjent eldre mann, det er stort sett alltid eldre menn, bort til meg, pekte på børsa jeg hadde på sekshjulingen og sa det ikke fantes noen annen «løsning» enn å skyte reinsdyra. Han var som så mange andre irritert på dem. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, men har lært at det kan være lurt å si minst mulig. 

Nå har jeg ofte besøk av skoleklasser på gården. Barna er her en hel dag og får lære litt om reindrift og samisk tradisjon. De storkoser seg, stiller masse spørsmål og får se at samer ikke er noen raringer som bor under en stein. Mye av mobbingen jeg selv opplevde kom av inkompetanse, og jeg håper det blir bedre for mine eventuelle barn den dagen de skal gå på skolen.»

 

Tekst: Anne Gunn Halvorsen  
Foto: Andrea Gjestvang