Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Maltbrygging for nybegynnere, 2013

Maltbrygging, - DIY

En liten historie om hjemmebryggingens uberegnelige konsekvenser.


Foto:
 
matprat. tekst: bjørn simonsen

«Det er en ganske alminnelig kveld på 37-bussen. Et ungt par stiger på mens de småprater fornøyd. De har vært i selskap hos hjemmebryggere. Han bærer på avskjedsgaven – en pose full av ølflasker som klirrer lystig (ølbryggere er sjenerøse på den måten). Paret setter seg ned og bussen humper videre på hullete bygater. I posen ligger en udetonert overraskelse – en overraskelse til hele bussen.

Bussen nærmer seg hurtig en fartsdump, eller «liggende politi» som de kalles i Russland. Det unge paret småprater videre om den fantastiske kvelden … hump …! 14 halvlitere med hjemmbrygg eksploderer i en kaskade av øl, karbondioksid og griseri. Ølet spyles opp etter veggene. Det regner øl inne i bussen. Det er oktoberfest og nyttårsaften for alle passasjerene på en gang.»

Hva vi kan lære av dette? Ikke besøk ihuga hjemmebryggere? Ikke ta bussen med en pose full av hjemmebrygget øl? Eller sørg for å drikke opp flaskene før de går i lufta?

I serien «Katastrofer fra eksperimentkjøkkenet» vil vi her gi en innføring i den nye folkesporten: Hjemmebrygging. Altså ikke den gamle kroppsøvelsen «hjemmebrenning» – som nå best kan sammenlignes med slagere som «skiballett», «skyting på løpende villsvin», «100m freestylesvømming for sjømenn» eller «levende dueskyting» - altså en gang i tiden svært så populære sportsgrener, som nå for tiden har relativ laber oppslutning.

Hos ølbryggersken

Undertegnede er på besøk hos Unni Kvamm, blant ølbryggere kjent under navnet «Bitchcraft». Hun er kvinne, hun er urban og hun brygger øl – hjemme på sitt eget kjøkken. Til stor glede for mannen Magnus, som er en ølhund. Og hunden Passop, som er … vel … hund.

Hensikten vår er å lage en liten leksjon i ølbryggingens edle kunst for dere trofaste lesere. Vi skal brygge ølet med det klingende navnet «Bearbeer», til ære for undertegnede.

Ølskolen Leksjon 1

I prinsippet er det såre enkelt å brygge øl. Alt du trenger er maltet korn, gjær, vann og humle (etter Renhetsloven av 12. oktober attenfemtiogbrødmangel). Rør greiene sammen, la det stå og boble en tid, og hell godsakene på flaske. Dette er altså så enkelt at en profesjonell brygger «kun» trenger et 18 (atten) ukers treningsprogram for å smykke seg med tittelen «Brewing master»!

Men naturligvis er det ikke så lett allikevel. Hjemmebryggingens kunst ligger i fingerspitzgefühl’en, og bare øvelse gjør mester.

For å gjøre jobben litt enklere for oss nybegynnere er det mulig å «jukse litt» med å bruke et ølsett. Ølsettet består av en boks med maltsirup, eller maltekstrakt, samt gjær, og vil spare deg for arbeidet med å lage vørteren. (Vørteren er det vannholdige uttrekket av malten.)

Én ting kan jeg love deg: Følger du denne instruksjonen kommer du til å lage øl som er så godt at du aldri kommer til å vende tilbake til det masseproduserte «skvipet»! – NB: Det kan også være lurt å ha en skikkelig oppskrift for hånden …

Unni «Bitchcraft» Kvamm er kjent for å trekke grensene for renhetsloven noe langt, blant annet med sitt «Brew Berrymore» – et rosa øl basert på bringebær! Men under bryggingen av Bearbeer skal vi holde oss innenfor loven. Bearbeer skal bli en fruktig, syrlig og velsmakende lager.

Etter at du har skaffet malt, humle og gjær, må du tilbake til bryggeributikken og kjøpe litt mer. Eller mye mer. Som i alle andre hobbyer er det intet tak på hvor mye du kan kaste bort av penger. Men mellom deg og meg: Det holder med utstyr for tre–fire tusenlapper.

Du trenger:

  • Bryggekar (stor kjele som bør kunne holde 20–30 liter) = Det du skal koke vannet og senere vørteren i.
  • Meskekar = Isolert kar som brukes til å trekke ut godsmakene og sukkeret av det maltede kornet. Vesken du får kalles vørter.
  • Meskepose = Enorm «tepose» du kan ha kornet i når du mesker, så slipper du korn i vørteren.
  • Termometer = Ting som brukes til å måle temperatur.
  • Oekslevekt = Måler sukkerinnholdet i væsker.
  • Kjølespiral med vannslanger = Brukes til rask nedkjøling av vørteren.
  • Gjæringskar med gjærlås = Det klassiske boblekaret fra studenttilværelsen.

Maltbrygging for nybegynnere, 2013

Ølskolen Leksjon 2

Når du har funnet fram og koblet sammen alt utstyret er du omsider klar for å gå i gang med å lage ditt eget brygg. Prosessen er nokså enkel. Men det meste kan gå feil, og er du skikkelig uheldig lager du fort 23 liter sølevann.

1. Alt utstyret må være skinnende rent og desinfisert. Dette er et punkt «Bitchcraft» er sinnsykt nøye med.

2. Først heller du maltet korn (korn som er spiret, tørket og knust) i en bryggepose og koker opp godt med vann. Legg posen i meskekaret og hell vannet over. Skyll med litt mer vann for å få ut de siste restene av godsakene i meskeposen. La dette stå og kose seg en stund – avhengig av hva som står i oppskriften du har valgt å følge. Og vips, så har du laget vørteren.

3. Hell vørteren over i kokekaret og kok så lenge som oppskriften sier.

Maltbrygging for nybegynnere, 2013

4. Sleng oppi humlen. Først nå lukter det skikkelig bryggeri. (Forøvrig en duft du ikke kommer til å bli kvitt på en stud. Din livsledsager kommer til å bli henrykt! – Derav den evolusjonistiske termen «terrassebrygger».)

5. Kjøl vørteren ned så kjapt som overhodet mulig. I mangel av en tank med flytende nitrogen benytt «kjølespiralen» som du har koblet til springen! – Her insisterer alltid «Bitchcraft» på å måle sukkerverdien (også kalt OG), for å se om den er optimal (nok en gang i henhold til gjeldende oppskrift).

Maltbrygging for nybegynnere, 2013

6. Hell over i et rent gjæringskar og tilsett gjæren! Den består av dine små grå venner som spiser sukker, «tisser» alkohol og «prumper» karbondioksid. 6-åringer kommer til å elske at du forklarer dem dette!

7. La godsakene stå i én til fem uker i gjæringskaret med gjærlås. Oppbevar kaldt hvis du lager en lager, og varmt hvis du lager et «overgjæret» øl som Ale, Stout eller lignende. Let the bubling begin!

8. Vips er ølet ferdig. Øh. Kanskje ikke helt. Vi vil jo gjerne også ha bobler i vårt øl. Så tøm det «flate» ølet over i et nytt rent kar. Pass på at du ikke får med deg bunnfallet.

9. Tilsett litt ekstra sukker for å gjære opp bobler i ølet. Ca. en sukkerbit per flaske øl. Rør ut alt sukkeret i litt øl og hell tilbake i øltanken. Som du husker vil gjæren prompe ut boblene, eller karbondioksidet i ølet og skape trykk i flaskene og bobler i ølet. Til slutt dør gjæren og faller sakralt til bunnen av flasken. Gjærens lykkelige liv er over, og vi takker den og priser den for det.

10. Fyll ølet på flaske, kork og la stå varmt en ukes tid. Sett deretter ølet kaldt for lagring så lenge tålmodigheten din holder. Nå er ølet klart til å drikkes! Enten det eller så har du lykkes i å lage en kasse ølgranater. Vær varsom og ikke ta 37-bussen!

Inviter vennene dine på ølsmaking. Etter at du har gjort det er det som regel tomt, og på tide å starte på punkt 1 igjen! Hvis du nå gir opp og heller vil begynne med makramè, bør det nevnes at ditt første brygg har kostet deg ca. 90 kroner per bjørnunge. Hvis du derimot holder på en stund – i mitt regnestykke ca. uendelig mange brygg, faller prisen drastisk ned mot ca. 5 kroner flaska …

Men til syvende og sist er det smaken på ølet som gjør deg til hjemmebryggemester. Hjemmebryggere lager godt øl. Ingen tvil om det! «Bearbeer» er planlagt sendt til prøvesmaking i Norgesmesterkapet i hjemmebrygging for 2014. Det blir utrolig spennende å se hvordan ølet der vil bli bedømt av det kritiske øldommerpanelet …

Om Bearbeer-ølet blir sterkt? Tja. Ikke fullt så sterk som det legendariske «Tactical Nuclear Penguin» fra skotske BrewDog som i 2009 tok ledelsen med 32 % alkohol! Hansken var kastet! Dette vekket konkurranseinstinktet hos bryggerier over hele Europa. Tyske Schorschbraeu blitzkriget seg inn på toppen av listen med et brygg på 40 %. BrewDog slo tilbake med det legendariske «Sink the Bismarck» som holdt 41 %! Tyskerne svarte. BrewDog avsluttet løpet med brygget «End of history» på 55 %!! (De første flaskene ble kledd med utstoppede smådyr.)

– Kampen var over trodde de …

Men så, i 2012, smalt det skotske bryggeriet Brewmeister til – med et brygg på ufattelige 65 %, med navnet «Armageddon» …

Vil du vite mer?

Hjemmesidene til Norsk hjemmebryggerforening: Norbrygg.no
Utstyr kan du finne på: bryggselv.no, shop.petit-agentur.no, vinsenteret.no, brygging.no

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8741, server:MP-PRD-WEB11 25.04.2024 00:19:43