Alkoholfritt i glasset

Det er stadig flere som velger en aktiv og sunn livsstil, noe som i følge Vinmonopolet har satt fart på etterspørselen av alkoholfritt drikke. Her er tips til smakfulle alternativer til hverdag og fest.

Det er ikke lenger noen grunn til å sitte en hel kveld å drikke vann i høye glass mens det nippes rødvin rundt bordet. Salget av alkoholfritt har de siste årene skutt fart, og først og fremst er det eplemost som har sørget for den største økningen. Det er også her vi finner det største utvalget. Det er med andre ord fullt mulig å investere i alkoholfritt drikke som smaksmessig spiller opp mot de enkelte rettene.

En god fruktmost kan fint sammenlignes med en god hvit- eller rødvin, skal vi tro Tom Tyrihjell som er varefaglig leder i Vinmonopolet. Tommelfingerregelen er at lyse eplemoster parerer hvitvin, mens eplemost med mørke bær som solbær, bringebær og blåbær er gode erstattere til rødvin.

Saftig trend

I dag teller Vinmonopolets faste sortimentet cirka 16 ulike sorter most, fortrinnsvis laget på norske epler.

– Det har vært en klar internasjonal trend de siste fem årene at stadig flere velger alkoholfritt, forteller Tyrihjell.

Et stadig økende helsefokus er mye av grunnen, i kombinasjon med at utvalget alternative drikker er blitt mye bredere. I Sverige har det blitt populært å servere eplemost til mat som et alternativ til alkoholholdig vin.

– Vi merker også denne trenden i Norge, hvor både salg og utvalg har økt de siste to årene. Most er rik på fruktighet og friskhet eller syre, noe som gjør den velegnet som erstatter til vinen. Prøv for eksempel en rød bærmost til fylt lammelår med urter eller reinsdyrstek, oppfordrer Tyrihjell.

Han mener en fruktmost av solbær og blåbær kler godt rollen som en erstatter til en fyldig bordeaux eller vin laget på druen Shiraz. For den som foretrekker chianti eller vin laget på Pinot Noir, vil en eplemost med bringebær være alternativet.

Alkoholfritt øl

Utviklingen med tanke på alkoholfritt i forhold til glade ølhunder, har bragt mange hyggelige nye bekjentskap. Salget av alkoholfritt øl har også økt betraktelig de siste årene. Til flere øltyper som pilsner, weissbier og IPA, finner du i dag en alkoholfri variant på polet. Disse har samme bruksområde som sine “stam-øl” og passer bra til mange typer mat som fisk og skalldyr, kalv og lyst kjøtt.

Alkoholfrie viner

Utfordringen med alkoholfrie viner, er at alkoholen både gir fylde og sødme. I tillegg virker den som en god smaksforsterker. Viner uten alkohol, har derfor ofte en sur og bitter smak. For å kompensere dette, søtes ofte alkoholfrie viner. Dette er forklaringen på at alkoholfrie viner minst er halvtørre.

Te

Dette er en alkoholfri drikk som gir et stort spekter av smak. Prøv for eksempel hvit te til lettere retter som snitter, salater og sjømat. Grønn te gir godt selskap til fisk og sjømat, - ikke minst til sushi. Sort te finnes i utallige varianter, alt fra kraftige og milde til fruktige og jordlige. Som en spennende kombinasjon til retter av vilt, - prøv en røkt utgave.

Tilbehør

Ta gjerne utgangspunkt i tilbehøret når du skal velge drikke til mat. Sitron er ofte en følgesvenn til fisk, og da er gjerne sitronjuice eller en syrlig eplemost en god match.

Epler som Gravensten og James Grieve gir elegant og frisk eplemost, mens Aroma og Inger Marie gir en rundere smak.

Be om en smak

Vil du bli mer kjent med de ulike mostene? I alt er det rundt 60 butikker som holder månedlige smakninger. Hør med Vinmonopolet hvilken butikk som er nær der du bor.

Fokuser på de samme tingene enten du skal sette vin eller alkoholfritt til mat. Kort oppsummert er det aroma, fruktighet og friskhet.

Kilde: Vinmonopolets brosjyre: Alkoholfritt til mat og fest