Dette er middelhavskosten
Den tradisjonelle middelhavskosten inkluderer friske, rene råvarer og baseres på matvarer som frukt, grønt, belgvekster, nøtter, grove kornprodukter og sunne protein- og fettkilder fra kjøtt, egg og fisk. Kostholdet er kjent for å bruke olivenolje ved tilbereding av mat, siden olivenolje inneholder mer av det sunne fettet, flerumettet, som er bra for kroppen. I tråd med de norske kostrådene er det anbefalt å få i seg moderate mengder egg, fjærkre og melkeprodukter, og å begrense inntak av rødvin og rødt kjøtt.
Hvorfor middelhavskost?
På 50-tallet oppdaget forskere at befolkningen rundt Middelhavet hadde lavere tilfelle av hjerte-kar-sykdom. Etter dette har en rekke studier bekreftet at middelhavskostholdet beskytter mot og forebygger hjerte-kar-sykdom.
Spis variert
Et middelhavskosthold er ansett som et av de mest helsefremmende kostholdene i verden. Variasjon og et kosthold som består av mye grønt er stikkordet. Velg magert kjøtt til pålegg og middag, og spis gjerne fisk minst to ganger i uken. Bytt ut småsnacksen med nøtter som pistasjnøtter, valnøtter, mandler eller cashewnøtter. Og hva med en frisk fruktsalat til kvelds? Ved å spise variert og mat fra de ulike matvaregruppene dekker du kroppens daglige næringsstoffbehov, som igjen er bra for helsen!
Mer enn bare mat
Å spise et middelhavskosthold betyr mer enn bare å fokusere på maten du spiser. Det innebærer også å holde seg fysisk aktiv i tillegg til å dele måltidene med venner og familie. Å spise sammen med andre gir matglade og en positiv assosiasjon rundt maten. Samspillet mellom mat og det sosiale aspektet er nøkkelord for middelhavskosten.
Sist oppdatert: onsdag 22. juni 2022