Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Trøndersodd

Ingredienser

porsjoner
  • 2,5 kg benfritt lammekjøtt eller fårekjøtt fra lår eller bog
  • 4 l vann
  • 3 ss salt
  • 5 stk. gulrot i skiver eller biter
  • 800 g potet

Soddboller:

  • 1 kg benfritt lammekjøtt
  • 100 g spekk
  • 1 ss salt
  • 1,5 ss potetmel
  • 1 ts malt muskat
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts pepper
  • 1 l kremfløte eller fløtemelk (50/50)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1165 kcal
Fett 92 g
Protein 68 g
Karbohydrater 15 g

Oppskriftsintroduksjon

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Finnes det en egen nasjonalrett for Trøndelag, så er nok det sodd! I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter, og har til og med fått sin egen lov. Sodd laget fra bunnen er enkelt, men tidkrevende, så lag en stor porsjon når du først er i gang.  Skjenning eller godt flatbrød skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 2,5 kg benfritt lammekjøtt eller fårekjøtt fra lår eller bog
  • 4 l vann
  • 3 ss salt
  • 5 stk. gulrot i skiver eller biter
  • 800 g potet

Soddboller:

  • 1 kg benfritt lammekjøtt
  • 100 g spekk
  • 1 ss salt
  • 1,5 ss potetmel
  • 1 ts malt muskat
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts pepper
  • 1 l kremfløte eller fløtemelk (50/50)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1165 kcal
Fett 92 g
Protein 68 g
Karbohydrater 15 g

Slik gjør du

Beregn god tid og kok gjerne kjøttet minst en dag før soddet skal serveres.

trinn du kan merke av

Du kan godt bruke lammekjøttdeig eller blande lam- og vanlig kjøttdeig når du lager kjøttbollene. Har du mulighet, så kvern kjøttet noen ekstra omganger, eller kjør det i foodprosessor så farsen blir ekstra fin. Når du former bollene kan du bruke en sprøytepose eller hånda og en teskje.

Sodd er første gang beskrevet i Håkon den Godes saga fra 1200-tallet. Ordet sodd betyr syde - retten skal altså ikke koke, men syde under kokepunktet. I 2012 fikk «Festsodd fra Trøndelag» en beskyttet geografisk betegnelse for sodd fra Trøndelag, med sin egen soddlov.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.14225, server:MP-PRD-WEB15 20.05.2025 01:51:42