Rognebærgelé

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

De sure, beske rognebærene forandrer karakter etter en natt med frost – enten på treet eller i fryseren – og blir aromatiske og nydelige. De egner seg ikke så godt til syltetøy, men rognebærgelé er nydelig følge til patéer og kjøttretter.

Ingredienser

Gir ca 6-7 desiliter gelé

 • 1,5 kg rognebær , "frostbitt i fryseren"
 • 500 g fast eple , i grove biter
 • ca. 300 g sukker per 1/2 saft
 • 1 stk. hel kanel , (kan sløyfes)
 • 1 ts muskatblomme , (kan sløyfes)

Slik gjør du

 1. Legg rensede rognebær og eplebiter i en kjele og fyll på med vann til det knapt dekker. Kok opp, og la det koke til alt er mørt og har saftet seg.
 2. Sil saften gjennom et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og la stå og renne av i et par timer, eller helst over natten. Ikke press saften gjennom kledet, da blir saften uklar.
 3. Mål opp saften. Har du mer enn 1/2 liter, så koker du inn saften. Har du mindre enn 1/2 liter, så kan du tilsette litt vann eller eplejuice.
 4. Hell saften over i en kjele og kok opp sammen med kanlestang og muskatblomme. La det koke kraftig i et par minutter.
 5. Tilsett sukkeret i etapper og rør det inn i den kokende saften. Senk varmen og kok videre i 20-30 minutter.
Smakstilsetninger i rognebærgelé kan være litt tørr eller halvtørr sherry, konjakk eller akevitt. Du kan bytte ut halvparten av sukkeret med brunt rørsukker for en kraftigere smak.
 1. Gjør en geléprøve (se under). Fyll deretter rene, varme, tørre glass med den varme geléen og skru på lokk. Avkjøl over natten, og oppbevar kaldt.
Slik gjør du geléprøve: Hell litt av den varme geléen på en kald asjett og la den stå et par minutter. Trekk en skje gjennom geleen. Om den stivner er geléen ferdig, hvis ikke må den få koke videre. Du kan også prøve med en skje om den er ferdig, dråpene skal falle tungt fra skjeen. Blir ikke geléen stiv kan du tilsette pektin. Følg da oppskriftene på pakken.